spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAnchete DIICOT deconspirate pentru amantă și bani de buzunar

Anchete DIICOT deconspirate pentru amantă și bani de buzunar

Cazul scurgerilor de informații din cadrul Biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care au compromis anchetele în patru dosare penale, continuă să scoată la iveală aspecte de nebănuit. Potrivit anchetatorilor, cel care oferea informațiile era chiar un grefier din cadrul DIICOT Botoșani, Daniel Constantin Bogoș. Prin prisma atribuțiilor de serviciu, acesta avea acces atât la documentele clasificate existente la nivelul biroului, ce vizau date despre grupări infracționale implicate în traficul ilicit cu țigarete, precum și la datele confidențiale de cercetare și urmărire penală, iar investigațiile au arătat o întreagă încrengătură din lumea undergroud, cum erau „livrate” informațiile și cum erau dejucate dosarele aflate în lucru la DIICOT Botoșani.

Prin intermediul lui Bogoș, traficanții aflau dacă anumite persoane erau sau nu monitorizate, interceptate sau supravegheate. Mai mult, liderii grupărilor infracționale din Botoșani aveau posibilitatea, prin intermediul datelor furnizate de grefier, să afle momentele în care DIICOT organiza acțiunile de destructurare a grupărilor infracționale, precum și numărul de percheziții și persoanele vizate.

Bar conspirativ descoperit prin intermediul unei amante

Anchetatorii au reușit să afle așa-zisa „filieră” după mai mulți ani de investigații și după ce au colectat informații din diverse domenii. Astfel, povestea pare să fi început în cursul anului 2008, când Daniel Constantin Bogoș ar fi cunoscut o tânără cu care a dezvoltat o relație extraconjugală. Aceasta locuia la o mătușă de-a sa, în zona localității Răchiți, și a lucrat o perioadă la diferite baruri de pe raza municipiului Botoșani.

În cursul anului 2011, tânăra a fost nevoită să-și caute un nou loc de muncă, rămânând fără serviciu, iar pentru a o putea ține aproape, grefierul a discutat cu un botoșănean, N.D.V., să o angajeze la barul său din municipiul Botoșani, care era în realitate un paravan pentru întâlnirea persoanelor implicate în traficul ilicit cu țigarete din oraș. Aici ar fi fost furnizate și o serie de informații.

”Îi vorba să cânte cocoșii la ușă…”

Pe 27 noiembrie 2012, DIICOT Botoșani a organizat una dintre cele mai mari acțiuni împotriva traficanților de țigări. Anchetatorii au făcut atunci 98 de percheziții domiciliare, fiind vizate cinci grupări. Doar că, numai cu o zi înainte de percheziții, traficanții au fost anunțați despre descinderile care urmau să aibă loc. Atunci au apărut primele suspiciuni cu privire la scurgerile de informații, după ce au fost interceptate o serie de convorbiri între traficanți.

  • Alo, bună seara.
  • Bună seara.
  • Vezi că mâine dimineață…
  • Da, îi frig…
  • … e posibil să… îi frig, da ?
  • Da. Am înțeles și eu, că mi-o zis cineva.
  • Atât.
  • Ei, dacă… te duci înainte ?
  • Mă duc, dar îi vorba să cânte cocoșii la ușă.
  • Aha, ahaaa. Bine mami, bine, mulțumesc, să trăiești. Să cânte.
  • Așa. Dă-i mai departe unde știi tu.
  • Da, da, da.

Polițiștii așteptați la percheziții cu cafeaua gata făcută

Aceasta este discuția care a ridicat suspiciuni. Iar ulterior, când au pus cap la cap informațiile, procurorii DIICOT au realizat că lucrurile sunt foarte grave. Astfel, Gabriel M., unul dintre polițiștii care au fost cooptați în perchezițiile de atunci, a ajuns la ora 6 la domiciliul unei botoșănence, implicată și ea în afacerile ilegale cu țigări. Stupoare însă pentru că, în ciuda orei matinale, lumina era aprinsă în locuință, femeia era îmbrăcată în haine tip sport și avea o atitudine foarte degajată, afirmând că știa că urma să aibă loc descinderi și că nu are nici o problemă cu efectuarea percheziției domiciliare întrucât nu deține la domiciliu țigarete de proveniență extracomunitară.

Ba mai mult, femeia era foarte amabilă. „Putem să servim și o cafea întrucât aceasta este gata pregătită”, i-a spus femeia. Cert este că în locuință nu a fost găsit nici măcar un pachet de țigări de contrabandă.

Listă cu suspecți livrată traficanților

Doar că scurgerile au continuat și în 2014, când procurorii DIICOT au cerut interceptarea convorbirilor în cazul altor traficanți, lista cu suspecții fiind trimisă prin fax către structurile aferente.

În ziua cu pricina, după terminarea orelor de program, grefierul s-ar fi întâlnit cu o altă femeie, iar ambii au mers mai apoi la o pensiune din afara municipiului, unde se pare că au fost livrate informațiile. Astfel, în timpul unor convorbiri interceptate de anchetatori și în care doi suspecți discutau despre afaceri a apărut o replică de genul „interesează-te de foaia aceia dacă sunt eu acolo”. Pentru anchetatori a fost limpede că traficanții aveau informații clare despre cei vizați.

Grefier denunțat sub identitate protejată

Bomba a explodat în 2014, în momentul în care o persoană aflată în anturajul traficanților a acceptat să colaboreze cu procurorii DIICOT și l-a denunțat pe Daniel Constantin Bogoș. Așa au realizat anchetatorii că prin scurgerile de informații grefierul a contribuit în mod direct la întărirea grupurilor infracționale, prin sprijinirea și sporirea încrederii membrilor acestora care s-au simțit a fi tot timpul cu un pas înaintea autorităților. Aceste aspecte au condus la îngreunarea cercetărilor şi a pierderii momentelor operative în dosare, Daniel Constantin Bogoș înlesnind în acest mod desfășurarea activității infracționale a grupului.

Informații divulgate pentru bani și amantă

Acesta a fost practic momentul în care grefierul a ajuns în atenția foștilor săi colegi. Percheziționat, reținut și băgat în arest pentru câteva zile, Daniel Constantin Bogoș și-a dat demisia. Doar că ancheta avea să scoată la iveală că grefierul mergea la birou și în afara orelor de serviciu, pentru a colecta informațiile necesare, după care datele erau „vândute”. Astfel, există informații în anchetă care avansează ideea că grefierul ar fi primit diferite sume de bani, care variau între 300 și 500 de euro.

De asemenea, acesta obișnuia să facă consumație la barul traficanților, pentru care nu achita nicio sumă de bani, deși uneori notele de plată erau considerabile. Au existat și informații cum că amanta lui fusese angajată la barul cu pricina tot în baza înțelegerii avute cu traficanții de a le vinde informații din cadrul dosarelor DIICOT. Relații erau, însă și în sens invers. Astfel, în funcție de cum decurgea relația celor doi amanți, patronul o anunța pe tânără că o dă afară, iar dacă cei doi se împăcau, amanta rămânea angajată. Toate aceste informații au fost puse la dispoziție de unii martori care au fost audiați sub identitate protejată.

„Cârtiță” angajată la o casă de avocatură

Trimis în judecată pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, Daniel Constantin Bogoș a fost condamnat în primă instanță la închisoare cu executare. Astfel, magistrații i-au stabilit o pedeapsă rezultantă de doi ani, șapte luni şi 10 zile închisoare, cu interzicerea unor drepturi printre care și dreptul de a mai ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Totodată, instanța a dispus confiscarea de la acesta a sumei de 950 de euro și a 1.000 de lei.

Hotărârea nu este definitivă și a fost atacată cu apel.

Ce a surprins a fost, însă faptul că după toată această poveste, fostul grefier DIICOT a ajuns să lucreze pentru o casă de avocatură, pe postul de office manager. Deocamdată, dosarul este pe rolul Curții de Apel Suceava, iar până la pronunțarea unei sentințe definitivă și irevocabilă Daniel Constantin Bogoș beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Cazul demonstrează însă că, prin instituțiile statului există oricând angajați dispuși să vândă informații obținute în timpul activității pentru a-și atinge scopurile ori pentru a-și asigura un venit suplimentar, ori un statut aparte. Dar și persoane interesate să cumpere aceste „servicii” pentru diverse scopuri.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...