O nouă licitaţie pentru reabilitarea Teatrului Eminescu

Edilii botoşăneni sunt pe final cu pregătirile pentru o nouă licitaţie vizând reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”. „Am început procesul de încărcare a documentelor în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Am finalizat şi strategia şi toată documentaţia care este destul de stufoasă. După ce primim avizul din partea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, licitaţia va fi vizibilă”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Edilul a adăugat că, deocamdată, nu poate anunţa data la care vor fi deschise ofertele. „Sunt mai multe lucruri care pot interveni, control de la ANAP prin care se verifică documentele înainte să fie publicate, respectiv cereri de clarificări din partea firmelor interesate care întârzie termenul de deschidere a ofertelor pentru că trebuie să răspundem acestor cereri. Perioada de evaluare a ofertelor va fi de maxim o sută de zile”, a explicat primarul.

Potrivit primarului, proiectul tehnic a fost revizuit, astfel că licitaţia vizează doar execuţia lucrărilor. Dacă nu vor fi contestaţii, după declararea unui câştigător, acesta poate să înceapă lucrările. Altfel spus, este posibil ca lucrul aşteptat de mulţi ani să se întâmple – în acest an să fie reluate lucrările la Teatrul Eminescu.

A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”

Pentru repunerea în valoare a acestei clădiri emblematice pentru municipiu şi judeţ, municipalitatea a obţinut a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro. Vor urma lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare.

În exerciţiul financiar 2007 – 2013, edilii botoşăneni au avut la dispoziţie tot cinci milioane de euro pentru teatru. Lucrările au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, când s-a constatat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Indicatori tehnico-economici au fost aprobaţi pe 14 aprilie

Pe 14 aprilie 2021, consilierii municipali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestei investiţii. Dacă în martie valoarea aprobată a fost de 10,9 milioane euro, iar contribuţia proprie de 6,2 milioane euro, aceasta a ajuns la 12,2 milioane euro, sumă care include şi valoarea lucrărilor deja executate. Mai mult, există şi o diferenţă de curs valutar, fiind indexate şi valorile privind manopera și prețul materialelor. Contribuţia municipalităţii va fi de 7,5 milioane euro, bani care vor fi asiguraţi prin contractarea unui credit.

Primarul Cosmin Andrei a precizat că este posibil ca în urma licitaţiei valoarea investiţiei să scadă, în raport cu ofertele depuse de investitorii interesaţi de acest contract.

Deja ai votat!