vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTAlertă de la o boală extrem de rară

Alertă de la o boală extrem de rară

Alertă în Dorohoi din cauza unei suspiciuni de botulism. Un bărbat în vârstă de 46 de ani, dintr-o localitate din apropierea celui de-al doilea municipiu din judeţ, a ajuns în stare gravă la Iaşi, după ce a mâncat de la un restaurant din Dorohoi. Totul a început pe 19 mai, când soţia bărbatului a achiziţionat batal de oaie de la un restaurant din Dorohoi, printr-o comandă telefonică. Bărbatul a consumat abia a doua zi din produsul ambalat într-o caserolă, însă le-a spus ulterior inspectorilor sanitari că a luat doar o înghiţitură şi, pentru că nu i-a plăcut produsul, a aruncat conţinutul la animalele de casă. La scurt timp, acesta a început să aibă dureri abdominale puternice şi vărsături.

Pe 21 mai, alarmat de starea de rău pe care o avea, bărbatul a mers la medicul de familie, unde i-a fost administrată o perfuzie. Ulterior a devenit somnolent, aşa că a mers acasă, sperând să se simtă mai bine. În după-amiaza următoarei zile, însă, acesta a început să aibă vedere dublă şi înceţoşată, care s-a agravat şi în ziua următoare. De asemenea, acesta a început să resimtă şi o uscăciune a gurii şi dificultate la înghiţire, aşa că a decis să meargă la spital, fiind imediat internat la Secţia de Boli infecţioase Botoşani. Cadrele medicale nu i-au stabilit, însă, un diagnostic cert până pe data de 28 mai, când au decis transferul de urgenţă la Iaşi, la Spitalul de Neurochirurgie, cu observaţie botulism. Bărbatul prezenta, pe lângă acele simptome, şi răguşeală şi o cădere a ambelor pleoape ale ochilor.

Anchetă demarată de DSP

După o săptămână de internare în judeţul vecin, printr-o adresă semnată de conferenţiar doctor Lucian Indrei, medicii ieşeni au confirmat faptul că bărbatul, originar din Suharău, a prezentat în continuare simptome de botulism, iar analizele acestuia au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Între timp, însă, erau necesare anchete şi tratarea bolnavului ca şi caz de botulism.

Având în vedere suspiciunile, reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi au anunţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, care a anunţat la rândul său Ministerul Sănătăţii, iar ulterior DSP Botoşani a demarat o anchetă.

„A fost declanşată o anchetă epidemiologică în familia bolnavului, fără a fi evidenţiate şi alte suspiciuni la membrii familiei. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au efectuat o serie de controale la sediul restaurantului menţionat de pacient şi se aşteaptă rezultatul la proba de sânge trimisă la Institutul Cantacuzino”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Restaurant sancţionat de DSVSA

Chiar în weekend, imediat după ce au fost înştiinţaţi, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au mers în control la restaurantul indicat. În urma acţiunii, reprezentanţii unităţii de alimentaţie au fost amendaţi cu 10.000 de lei pentru condiţii improprii de depozitare a alimentelor.

Boală ce poate deveni fatală

Botulismul este o boală rară, paralitică, ce poate deveni fatală, generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală, cădere a pleoapelor, crampe abdominale, vărsături și dificultăți de vorbire. Acestea pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor. Boala nu afectează, de obicei, starea de conștiență și nu cauzează febră. Decesul poate surveni prin paralizie respiratorie.

Botulismul poate apărea în moduri diferite. Sporii bacteriei sunt comuni, atât în apă cât și în sol. Ei produc toxina botulinică atunci când sunt expuși la niveluri scăzute de oxigen și anumite temperaturi. Botulismul alimentar apare atunci când sunt consumate alimente ce conțin toxina, în general cele ţinute în conserve în condiţii improprii.

Toxina botulinică este cea mai puternică toxină cunoscută. Toxina este termolabilă – se inactivează prin încălzire la 80°C în 10 min și prin fierbere în trei-patru minute, deci o preparare corespunzătoare la restaurant ar fi eliminat existenţa toxinei din mâncare.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...