vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTEroi omagiaţi în satul Teişoara (video)

Eroi omagiaţi în satul Teişoara (video)

Zeci de localnici din satul Teişoara – comuna Roma şi-au cinstit astăzi eroii. Ei s-au adunat la Monumentul Eroilor ridicat în cimitirul satului. La ceremonie au participat Mihai Asiminicesei şi Florin Cosmin Câşlariu, primarul, respectiv viceprimarul comunei. Oficialii au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor.

De la ceremonie nu a lipsit veteranul de război Costache Suvac, decanul de vârstă al satului, cel care a împlinit 98 de ani pe 12 martie.

Slujba a fost oficiată de preotul paroh Constantin Puiu. Mulţi localnici au lăcrimat în momentul în care preotul a citit numele fiilor satului, care şi-au dat viaţa pentru ţară. La veşnica pomenire, sătenii s-au apropiat formând un lanţ uman, cu emoţie, cu lacrimi în ochi şi cu gândul la străbunii care îşi dorm somnul de veci departe de satul natal.

Preotul paroh a pregătit un program de cântece patriotice în colaborare cu membrii Formaţiei „Armonic”, în cinstea acestui moment solemn. Din păcate, programul a fost întrerupt după intonarea Imnului, din cauza ploii.

„Eroii s-au jertfit pentru libertatea de care ne bucurăm noi astăzi”

Preotul a arătat că „eroii s-au jertfit pentru libertatea de care ne bucurăm noi astăzi, şi, mai cu seamă pentru toate drepturile la care facem recurs deseori, în viaţa noastră zilnică”. „Sper să răscolim sentimentul nostru de apartenenţă la valorile şi la tot ce înseamnă tradiţia şi tot ceea ce e important pentru neamul nostru românesc. Trebuie să mărturisesc că în lumea în care ne trăim parcă nu ne mai găsim răgazul de a mai gândi şi la eroii noştri sau dacă o facem, o facem foarte superficial, o facem în treacăt, fără să vibreze în noi poate un sentiment adecvat de recunoştinţă, de empatie pentru ceea ce a însemnat jertfa lor. Gândiţi-vă că toţi aceşti oameni, eroi, au pus mai presus de orice jertfa. Şi să nu uităm un lucru, în viaţă prin jertfă reuşim.

Jertfa stă la temelia oricărei reuşite. Dacă nu avem capacitatea să jertfim, să nu avem nici speranţa să ne împlinim ca oameni. Şi neamul nostru românesc are în fibra sa tocmai această calitate, că prin jertfă noi am obţinut toate. Nu prin cuceriri spectaculoase, nu am fost imperiu, ci alţii au venit peste noi, iar noi am răbdat, dar cu nădejde, cu speranţă şi, bineînţeles, ne-am jertfit. Şi astăzi se pare că avem aceeaşi soartă”, a mai spus preotul Constantin Puiu.

După slujba de pomenire a eroilor, preotul Constantin Puiu a trecut pe la morminte şi a oficiat slujbe de pomenire a sătenilor plecaţi din această lume. Potrivit tradiţiei, au fost date de pomană pască, ouă roşii, dulciuri şi alte bucate tradiţionale.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...