Mii de botoșăneni primesc ajutor social

Numărul persoanelor care primesc ajutor social la nivelul judeţului Botoşani este într-o uşoară scădere. Astfel, în luna mai, potrivit Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani, au fost acordate ajutoare pentru 2.987 de beneficiari, cu 20 mai puțin decât în luna aprilie, când de aceste facilităţi au beneficiat 3.007 botoșăneni.

Comparativ cu lunile mai, respectiv aprilie ale anului trecut, diferența nu este foarte mare. Astfel, în luna mai a anului 2020, au fost 2.960 de beneficiari de ajutor social cu 27 mai puţin faţă de aceeaşi lună a acestui an, iar în luna aprilie 2020, au fost 2.941, cu 66 mai puţin faţă de aprilie 2021.

Cât despre suma totală plătită, în luna mai AJPIS Botoșani a plătit 759.568 lei pentru 2.960 beneficiari (titulari de drepturi). Drepturile se stabilesc în funcție de numărul membrilor din familie. Astfel, o persoană singură primește 142 de lei, iar pentru familiile cu 5 membri, până la 527 de lei, la care se adaugă câte 35 de lei pentru fiecare persoană în plus.

Doar câteva zeci de dosare suspendate

În ceea ce privește suspendarea dosarelor de ajutor social, luna trecută, AJPIS Botoșani a suspendat plata pentru 47 de beneficiari, iar în luna aprilie doar pentru 28.

Printre principalele motive care duc la suspendarea drepturilor se numără faptul că beneficiarii nu prezintă adeverința eliberată de agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, refuză nejustificat efectuarea acțiunilor sau lucrărilor de interes local prevăzute de legislație, timp de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poștale returnate pentru titularul ajutorului social”, a declarat Sebastian Tocariu, director executiv al AJPIS Botoșani.

La nivel național, în luna aprilie a acestui an, numărul beneficiarilor de ajutor social a fost de 169.690, în scădere cu 2.467 de persoane faţă de luna precedentă, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

În urmă cu zece ani erau 7.000 de beneficiari

Numărul beneficiarilor de venit minim garantat este cu mult mai mic comparativ cu cel din urmă cu zece ani. Până în anul 2009 ajutorul social s-a plătit direct de primării. În ianuarie 2010, când AJPIS Botoşani a preluat plăţile, a plătit peste 7.000 de dosare, pentru decembrie 2009. Tot în ianuarie 2010 primăriile botoşănene au transmis la AJPIS toate dosarele pe care le aveau în plată. Instituţia judeţeană a primit însă doar 5000 de dosare, dovadă că 2000 de dosare fuseseră aprobate din raţiuni electorale.

Deja ai votat!