Pesta porcină creşte prețul cărnii de porc

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) estimează pentru lunile următoare o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumatori. Această majorare vine în condițiile în care Pesta Porcină Africană evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanța comercială este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 comparativ cu 2020).

La Botoșani, prețul din supermarket-uri pentru un kilogram de carne de porc este, în general, de 18 lei.

”Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) semnalează diferenţe majore între preţurile plătite fermierilor din ţările Uniunii Europene, comparativ cu România unde, deşi se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plăteşte un cost de produs de nivel european”, arată asociaţia într-un comunicat.

Reprezentanţii asociaţiei produc, în prezent, doar 30% din consumul de carne proaspătă de porc.

Aproape 200 de focare de pestă la nivel naţional

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că aproape 200 de focare de pestă porcină sunt active la nivelul întregii țări. Instituţia a anunțat că la sfârșitul lunii mai au fost raportate 21 de focare noi de pestă porcină africană, lucru care duce bilanțul total la 184 de focare active în întreaga țară.

Potrivit sursei citate, 54 de cazuri noi au fost confirmate la mistreţi. Totodată, din totalul de 184 de focare de pestă porcină africană (PPA), 5 au fost descoperite în exploataţii comerciale şi 3 în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 93.654 de porcine.

În același timp, ANSVSA precizează că în intervalul 21 mai – 3 iunie, au fost înregistrate 21 de focare noi de PPA. În ceea ce privește zonele afectate, şase au fost în judeţul Maramureş, trei în judeţul Bihor, câte două în judeţele Cluj, Satu Mare şi Vâlcea şi câte un focar în judeţele Arad, Dolj, Dâmboviţa, Sălaj, Vaslui şi Vrancea.

Totodată, au fost stinse 137 de focare de PPA. Este vorba despre 54 în judeţul Gorj, 11 în judeţul Sălaj, câte 9 în judeţele Bihor şi Cluj, şapte în judeţul Giurgiu, câte şase în judeţele Buzău şi Ilfov, cinci în judeţul Bistriţa-Năsăud, câte patru în judeţele Arad, Dolj şi Mehedinţi, câte trei în judeţele Alba, Ialomiţa şi Timiş, câte două în judeţele Botoşani şi Suceava şi câte un focar în judeţele Braşov, Dâmboviţa, Maramureş, Mureş şi Vrancea.

Focar de pestă porcină și în municipiu

În luna aprilie autoritățile au descoperit un focar și în Botoșani. Situaţia a fost înregistrată la Tulbureni, iar reprezentanţii au prelevat probe după care porcii au fost îngropaţi, cu aprobarea reprezentanţilor de la APM. În aceeaşi zi a fost primit şi rezultatul analizelor de la Suceava, care au confirmat faptul că animalele aveau pestă porcină africană. Rezultatul a fost confirmat şi de reprezentanţii INSA.

Pesta porcină africană a apărut în 2017 în România

De menționat este faptul că, din data de 31 iulie 2017, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.733 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Deja ai votat!