sâmbătă, iunie 10, 2023
AcasăLocalConcursul „Porni Luceafărul…” şi-a desemnat câştigătorii

Concursul „Porni Luceafărul…” şi-a desemnat câştigătorii

Concursul Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul..”, ajuns la cea de-a XL-a ediție, și-a desemnat câștigătorii.

Cu toate că acest concurs s-a desfășurat în orașul lui Eminescu, niciun botoșănean nu a câștigat vreun premiu. Cei care au predominat primele două categorii au fost sucevenii, dar s-au remarcat și o persoană din Iași și alta din Dorohoi.

Astfel, premiul I la Secţiunea Carte publicată – debut editorial a fost acordat Antoniei Mihăilescu, din Suceava, cu  volumul „Note din secolul kitsch”, în timp ce premiul al doilea a fost obținut de Vlad Berariu, Suceava, cu volumul „Cuțitul Proaspăt Șters”.

La Secțiunea Poezie în manuscris (nepublicată), câştigători au fost  Roxana Baltaru (Suceava, premiul I),  Andreea Felciuc (Iași, premiul al II-lea), Amalia Mayer (Fălticeni, premiul al III-lea), Alexia Plăcintă (Suceava, Mențiunea I), Ilinca Zmău (Suceava, Mențiunea a II-a), Raluca-Antonia Ilie (Mălini, Mențiunea a III-a).

La Secțiunea Interpretare critică a operei eminesciene Karyna-Delia Calistru, Dorohoi, a obținut Mențiunea I.

Din juriu au făcut parte Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipotești, Bogdan Crețu, profesor universitar Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza” Iași și scriitorul Dan Lungu.

Festivitate de premiere sub semnul poeziei, al artei și al frumosului

Festivitatea de premiere a avut loc în sala amfiteatru „Laurențiu Ulici” de la Memorialul Ipotești. Cu această ocazie, au fost prezente și oficialități cum ar fi Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, Cornelia Ciobanu, dar și membrii juriului. Aceștia au vorbit despre însemnătatea concursului literar.

Patrick-Mihail Petrescu, elev în clasa a VI-a la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, a deschis activitatea cu două partituri interpretate la vioară: Balada lui Ciprian Porumbescu și Seara pe deal, la cea de-a doua a intervenit și gazda evenimentului, Iustina Irimia-Cenușă – cu recitarea poeziei „Mai am un singur dor”.

Înaintea decernării premiilor, Andrei Pițu, elev în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Ștefan Luchian”, câștigător al multor concursuri de muzică, a susținut un moment artistic la chitară.

De asemenea, toți concurenții au recitat câte o poezie proprie, au primit diplome și mape cu documente publicate de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, printre care și antologia cu poezii de la ediția precedentă a concursului, urmând ca laureații să primească și premiile în bani.

Întâlnirea s-a încheiat cu un recital al Alexandrei Costin, profesor de canto la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, după care s-a depus o coroană de flori la bustul poetului din curtea memorialului și s-au vizitat obiectivele Memorialului Ipotești.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
28.6 ° C
28.6 °
28.6 °
88 %
3.6kmh
100 %
sâm
25 °
Dum
21 °
lun
12 °
mar
16 °
mie
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocuparea ca orașul să miroase frumos are din ce în ce mai mulți adepți implicați.

EDITORIAL

Recenta confruntare dintre primarul PSD Cosmin Andrei și consilierul local PNL Eugen Turcanu nu mai miră pe nici un botoșănean care a urmărit cât...

EPIGRAMA ZILEI

Marea mea nedumerire Tot nu s-a elucidat: Oare lanțul de iubire Poate fi sudat? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...