Concursul „Porni Luceafărul…” şi-a desemnat câştigătorii

Concursul Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul..”, ajuns la cea de-a XL-a ediție, și-a desemnat câștigătorii.

Cu toate că acest concurs s-a desfășurat în orașul lui Eminescu, niciun botoșănean nu a câștigat vreun premiu. Cei care au predominat primele două categorii au fost sucevenii, dar s-au remarcat și o persoană din Iași și alta din Dorohoi.

Astfel, premiul I la Secţiunea Carte publicată – debut editorial a fost acordat Antoniei Mihăilescu, din Suceava, cu  volumul „Note din secolul kitsch”, în timp ce premiul al doilea a fost obținut de Vlad Berariu, Suceava, cu volumul „Cuțitul Proaspăt Șters”.

La Secțiunea Poezie în manuscris (nepublicată), câştigători au fost  Roxana Baltaru (Suceava, premiul I),  Andreea Felciuc (Iași, premiul al II-lea), Amalia Mayer (Fălticeni, premiul al III-lea), Alexia Plăcintă (Suceava, Mențiunea I), Ilinca Zmău (Suceava, Mențiunea a II-a), Raluca-Antonia Ilie (Mălini, Mențiunea a III-a).

La Secțiunea Interpretare critică a operei eminesciene Karyna-Delia Calistru, Dorohoi, a obținut Mențiunea I.

Din juriu au făcut parte Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipotești, Bogdan Crețu, profesor universitar Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza” Iași și scriitorul Dan Lungu.

Festivitate de premiere sub semnul poeziei, al artei și al frumosului

Festivitatea de premiere a avut loc în sala amfiteatru „Laurențiu Ulici” de la Memorialul Ipotești. Cu această ocazie, au fost prezente și oficialități cum ar fi Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, Cornelia Ciobanu, dar și membrii juriului. Aceștia au vorbit despre însemnătatea concursului literar.

Patrick-Mihail Petrescu, elev în clasa a VI-a la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, a deschis activitatea cu două partituri interpretate la vioară: Balada lui Ciprian Porumbescu și Seara pe deal, la cea de-a doua a intervenit și gazda evenimentului, Iustina Irimia-Cenușă – cu recitarea poeziei „Mai am un singur dor”.

Înaintea decernării premiilor, Andrei Pițu, elev în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Ștefan Luchian”, câștigător al multor concursuri de muzică, a susținut un moment artistic la chitară.

De asemenea, toți concurenții au recitat câte o poezie proprie, au primit diplome și mape cu documente publicate de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, printre care și antologia cu poezii de la ediția precedentă a concursului, urmând ca laureații să primească și premiile în bani.

Întâlnirea s-a încheiat cu un recital al Alexandrei Costin, profesor de canto la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, după care s-a depus o coroană de flori la bustul poetului din curtea memorialului și s-au vizitat obiectivele Memorialului Ipotești.

Deja ai votat!