Rachiu cerut în instanță, după o bătaie sângeroasă

Băutura pare să fie bunul cel mai de preț pentru unii botoșăneni. Un bărbat, din comuna Românești, care nu a mai reușit să bea o sticlă de rachiu în urma unei tentative de omor căreia i-a căzut victimă, și-a cerut băutura înapoi, în fața instanței de judecată. Magistrații au ținut cont de dorința acestuia și au decis ca agresorul să-i plătească daune materiale în sumă de 408 lei, aici fiind inclusă și valoarea rachiului.

Agresiunea a avut loc în seara zilei de 10 noiembrie 2020, când Mihai Canaf, din comuna Românești, a mers la un consătean unde, împreună cu acesta, dar și cu concubina gazdei, a băut până s-a îmbătat. Prin urmare, nu a mai mers acasă, ci a rămas să doarmă acolo. Pe la ora 22,30, acolo a ajuns și Mihai R., cel care avea să devină victima tentativei de omor. Săteanul venise la rândul său cu o sticlă de rachiu, dar a fost alungat, uitându-și acolo sticla de băutură, o cască tip handsfree, un set de chei și telefonul mobil. A revenit după ele, dar a fost lovit din nou și fugărit.

Victimă operată de urgenţă 

Hotărât să nu renunțe la ele, Mihai R. a mers acasă, a luat o greblă și s-a întors, hotărât fiind să-și recupereze bunurile. A urmat un al treilea episod violent, când Mihai Canaf, amețit de băutură, a luat un cuțit cu care l-a înjunghiat pe consăteanul insistent. Rănit, Mihai R. a reușit să ajungă la un alt consătean, care a sunat la 112.

Preluat de o ambulanță, bărbatul a fost transportat la Spitalul Județean și supus unei intervenții chirurgicale de urgență. Cazul a ajuns în atenția polițiștilor, iar cercetările au fost preluate ulterior de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Mihai Canaf fiind reținut și arestat preventiv pentru tentativă de omor.

Vină recunoscută în faţa magistraţilor

Imediat ce dosarul a ajuns în instanță, agresorul și-a recunoscut vina în fața judecătorilor, solicitând să fie judecat pe baza probelor administrate în anchetă pentru a scăpa cu o pedeapsă mai blândă. Așa se face că sentința a fost pronunțată chiar la primul termen de judecată. Însă, cum bărbatul avea antecedente penale, magistrații Tribunalului l-au condamnat la șapte ani de detenție.

Nemulțumit de pedeapsa primită, Mihai Canaf a formulat apel, dar fără succes, întrucât judecătorii Curții de Apel Suceava i-au respins acțiunea ca nefondată, menținând decizia Tribunalului. Sentința definitivă a fost pronunțată pe 16 iunie a.c.

Salvat de la moarte de medici, Mihai R. nu a solicitat daune morale de la agresor. În schimb, el a cerut în instanță ca cel care l-a înjunghiat să-i achite valoarea bunurilor pe care le-a pierdut în timpul agresiunilor, adică grebla, hainele distruse și contravaloarea sticlei de rachiu. Completul de judecată a trebuit să țină cont de doleanțele acestuia și l-au obligat pe Mihai Canaf să-i plătească toate bunurile adică 408 lei, aici fiind inclusă și contravaloarea licorii bahice pe care bărbatul nu a mai reușit să o bea în urma conflictului sângeros.

 

Deja ai votat!