marți, iulie 8, 2025
AcasăLocal BTPeste 100 de botoșăneni mușcați de căpușe

Peste 100 de botoșăneni mușcați de căpușe

Întârzierea autorităților în a efectua dezinsecția anul acesta se resimte și în prezentările la Urgențe. Astfel, mai mulți copii și adulți au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, de la 1 aprilie și până la jumătatea lunii iunie, s-au prezentat la spital 110 botoșăneni mușcați sau înțepați de căpușe, după ce au fost la iarbă verde sau au muncit la câmp. Dintre aceștia, 44 au fost copii, cel mai mic pacient având doi ani. Oamenii spun că, mai ales zonele frecventate de copii și animale de companie au fost invadate de insecte. “Obișnuiam să merg la Cornișa cu câinele, dar este efectiv plin de căpușe tot parcul și nimeni nu a făcut nimic. Am decis să nu mai mergem acolo o perioadă. Chiar și la spațiile de joacă pentru copii a găsit o cunoștință”, a spus o botoșăneancă.

Potrivit cadrelor medicale, înțepătura sau mușcătura de căpușă sunt uşor de recunoscut, pentru că în cele mai multe dintre cazuri sunt vizibile. “Muşcătura sau înţepătură de căpuşa poate să producă durere în locul muşcăturii, umflătură, senzaţie de arsură în locul afectat şi chiar dificultăţi respiratorii. Cel mai important lucru pe care-l avem de făcut după ce am constatat prezenţa căpuşei este să mergem la un medic, la o cameră de gardă a unui spital, fie el de copii sau de adulţi. Îndepărtarea căpuşei este o intervenţie nu foarte facilă, pentru că este esenţial să fie smuls şi capul. În cabinetele medicale există instrumente speciale pentru această intervenţie”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

Căpuşele, prin muşcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli că Boala Lyme și Encefalita de căpuşă (TBE).

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
26.6 ° C
26.6 °
26.6 °
54 %
1.3kmh
31 %
mar
36 °
mie
29 °
J
21 °
vin
22 °
S
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nu doar oamenii înfruntă cu greu căldura în această perioadă.

EDITORIAL

Nu e deloc întâmplător faptul că grosul măsurilor de austeritate lovesc în Educație. Poate puțin surprinzător, în condițiile în care situația în care a...

EPIGRAMA ZILEI

Acest jupuit de piei Denumit măsură bună E exact ca la evrei: Taie unde tre' să pună!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...