spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTHoţ de VIP-uri condamnat la închisoare

Hoţ de VIP-uri condamnat la închisoare

Individul care a pus la cale furturile în serie de la oamenii de afaceri botoșăneni a fost condamnat în primă instanță la patru ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru furt calificat în formă continuată și tâlhărie calificată. În plus, instanța de judecată l-a obligat pe Sergiu Nicolae Lahman la plata unor daune materiale în valoare de 2.300 de euro și respectiv 500 de lei, plata unor daune morale în valoare de 20.000 de lei precum și plata cheltuielilor judiciare.

La rândul său, complicele care l-ar fi ajutat să se deplaseze cu mașina de la Suceava la Botoșani, Mihai Vlăduț Ciornei, a fost condamnat la un an și 7 luni închisoare pentru conducere fără permis. Însă, cum acesta din urmă avea un noian de alte condamnări, magistrații botoșăneni au trebuit să le contopească, tânărul alegându-se în final cu o pedeapsă rezultantă de cinci ani și 6 luni închisoare. Pronunțată marți, pe 29 iunie a.c., de Judecătoria Botoșani, sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Furturi comise după ieşirea din starea de urgenţă

Furturile au avut loc în urmă cu un an, mai exact în iunie 2020, la scurt timp de la ridicarea stării de urgență, când Sergiu Nicolae Lahman, originar din Suceava, care primise din câte se pare informații cu privire la oamenii de afaceri din județul Botoșani, a pus la cale mai multe atacuri. Adus la Botoșani de amicul său, Lahman a analizat mai întâi locurile, după care a decis să acționeze.

Prima victimă ar fi fost omul de afaceri Nicu Catană, care participa la un eveniment în familie, la care au fost invitate câteva rude. Era o petrecere restrânsă, organizată la vila familiei, undeva în apropiere de municipiul Botoșani. Fusese ziua nepotului omului de afaceri, iar după felicitările de rigoare cei prezenți s-au retras într-un foișor, iar mașinile au rămas parcate în curtea vilei. O parte dintre autoturisme au rămas cu portierele deschise.

Hoțul a stat ascuns pe sub gard, așteptând momentul prielnic să atace. Când a văzut că invitații s-au retras la foișor, individul a escaladat gardul și a luat mașinile la rând. A intrat prin toate cele descuiate și a scotocit după obiecte de valoare și bani. „Eu aveam doar niște acte, însă fiica mea venise cu un rucsac în care avea actele și banii”, a povestit Nicu Catană.

Furtul a fost descoperit câteva ore mai târziu, când invitații se pregăteau să plece acasă. A fost anunțată poliția, iar investigațiile au început imediat.

Maşini scotocite în curtea lui Tonino Boldea

Părea că hoțul și-a luat prada și a dispărut. Doar că nu a fost chiar așa. În noaptea următoare a venit rândul unui alt om de afaceri din Botoșani, Tonino Boldea, care locuiește tot în apropiere de municipiul Botoșani. Hoțul a acționat după același tipar – a așteptat ca cei din familie să vină acasă și să se retragă în locuință, după care a sărit gardul și a luat mașinile la scotocit. Deși putea să fie prins oricând, hoțul nu s-a sinchisit deloc. Furtul a fost descoperit ulterior, când a fost anunțată din nou poliția. Din start, având în vedere modul de acțiune, anchetatorii au bănuit că au de a face cu același autor. Prin urmare, investigațiile au fost extinse, iar informațiile au condus spre Sergiu Nicolae Lahman, de 20 de ani, din municipiul Suceava.

„În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că în noaptea de 17 spre 18 iunie 2020 acesta, ar fi pătruns, fără drept, pe proprietatea persoanei vătămate, un bărbat de 57 de ani, din comuna Curtești, prin escaladarea gardului ce împrejmuiește locuința și, profitând de faptul că autoturismele parcate în curte erau neasigurate, ar fi pătruns în acestea ocazie cu care ar fi sustras bunuri și bani, creând un prejudiciu estimat la suma de 5.000 de lei. De asemenea, în noaptea de 18 spre 19 iunie a.c., tânărul de 20 de ani ar fi pătruns fără drept pe proprietatea persoanei vătămate, un bărbat de 55 de ani, prin escaladarea gardului ce împrejmuiește locuința sa, din comuna Mihai Eminescu și profitând de faptul că cele trei autoturisme aflate în curte erau neasigurate, ar fi pătruns în acestea și ar fi sustras bunuri si documente, prejudiciul fiind estimat la suma de 11.500 de lei”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

Luptă corp la corp cu Liviu Conţac

Doar că un alt om de afaceri din Botoșani, Liviu Conțac, a fost martorul unei alte scene incredibile. În timp ce era acasă împreună cu toți membrii familiei, el s-a trezit în locuință cu hoțul, care luase încăperile la rând. Individul venise cu o mască chirurgicală, dar și cu un spray iritant lacrimogen cu care a încercat să se apere. A urmat o luptă corp la corp, Liviu Conțac încercând să îl imobilizeze cu un cearceaf. Doar că hoțul a lovit-o pe soția omului de afaceri și a reușit să scape. În învălmășeala creată, hoțul și-a pierdut masca, aceasta fiind ridicată de polițiști.

În acest ultim caz, pentru probarea faptei, anchetatorii au solicitat și o serie de analize ADN. Cert este că polițiștii au fost pe urmele suceveanului și au reușit să strângă mai multe probe împotriva lui. Duminică, pe 9 august 2020, în baza informațiilor adunate, anchetatorii au descins la domiciliul suceveanului.

Percheziția a fost organizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului de Investigații Criminale Suceava și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale. Ridicat pentru cercetări, Lahman a fost condus la sediul poliției, reținut și apoi arestat preventiv, el fiind bănuit de comiterea a trei infracțiuni de furt și a unei tentative de furt calificat. Ancheta a arătat, însă că furturile au fost comise în timp ce Lahman și Ciornei, care erau judecați pentru alte fapte comise în județul vecin, se aflau sub control judiciar și, potrivit magistraților, ei nu aveau voie să depăşească limita teritorială a judeţului Suceava decât cu încuviinţarea instanţei.

Trimiși în judecată în septembrie 2020, cei doi suceveni au rămas pe tot parcursul procesului în arest. Așa se face că la aproximativ un an de la comiterea faptelor, instanța a pronunțat și prima sentință. Astfel, Sergiu Nicolae Lahman a fost obligat să-i plătească omului de afaceri Nicu Catană 500 de lei, fiicei acestuia suma de 2.300 euro, în timp ce Liviu Conțac și soția acestuia ar urma să primească daune morale de câte 10.000 de lei fiecare. Instanța a constat recuperat prejudiciul cauzat lui Tonino Boldea și, parţial, prejudiciul cauzat lui Liviu Conțac.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...