joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTPoliţia Locală va avea încă un şef (video)

Poliţia Locală va avea încă un şef (video)

Poliţia Locală Botoşani va avea director adjunct. Primarul Cosmin Andrei a iniţiat un proiect de hotărâre care a fost dezbătut în şedinţa de astăzi a deliberativului local. Un proiect similar a fost adus în atenţia consilierilor municipali, în mandatul 2012 – 2016, însă atunci nu a fost votat.

Întrebat dacă s-a gândit la persoana care să fie numită director adjunct, edilul a răspuns că o va anunţa „la momentul potrivit”.

„Sunt şapte funcţii de conducere la 113 salariaţi”

Eugen Ţurcanu, consilier liberal, le-a spus consilierilor că noul şef va avea 10.600 de lei salariul de bază, brut, la care se adaugă 1.600 de lei pe lună spor de condiţii vătămătoare şi 960 de lei norma de hrană, care nu se impozitează. Asta înseamnă un salariu brut lunar de 13.260 de lei. Consilierul liberal a apreciat că era mai bine dacă erau transformate două posturi în agenţi care să patruleze „să constate că se parchează aiurea, se mănâncă seminţe, se aruncă resturi alimentare prin oraş, că unii construiesc haotic şi aiurea, de capul lor, că unii aruncă deşeuri peste tot”.

Poate Poliţia Locală a substituit mult şirul unei neputinţe generalizate a unor structuri care ar trebui să implementeze legea în municipiul Botoşani şi nu o fac, de parcă suntem într-o republică bananieră aici, în nordul ţării. Şi mă întreb de unde şi până unde noi ajungem la un post de director adjunct, când noi avem şefi şi paraşefi. Sunt şapte funcţii de conducere, la 113 salariaţi”, a declarat Eugen Ţurcanu.

Potrivit alesului local, funcţia de director adjunct nu va însemna o îmbunătăţire a activităţii instituţiei, fiind înfiinţată „doar de dragul de a da o sinecură, de dragul unui troc”, în contradicţie cu aşa zisa grijă pentru cheltuirea eficientă a banului public.

Poliția Locală nu este eficientă”

Raluca Curelariu a ţinut să precizeze că foarte mulţi botoşăneni sunt nemulţumiţi de activitatea Poliţiei Locale. „Sugestia domnului Țurcanu de la ședința precedentă de a desființa această structură mi se pare total iresponsabilă, avem nevoie de Poliția Locală, dar avem nevoie de o Poliție Locală eficientă. În acest moment, din punctul meu de vedere, Poliția Locală nu este eficientă. Are nevoie de o schimbare de paradigmă şi are nevoie de un suflu nou”, a afirmat consilierul USR.

Aceasta a salutat iniţiativa de reorganizare a Poliţiei Locale şi a anunţat că va fi cel mai mare critic al acestei instituţii.

„Blatul se vede cu ochiul liber”

Plecând de la buna colaborare pe care o are cu şefii din Poliţia Locală, viceprimarul Liviu Toma a apreciat că oricare dintre aceştia poate să preia funcţia deţinută în prezent de Ioan Onuţu. Totodată, Liviu Toma îşi doreşte ca această funcţie să nu fie ocupată politic. „Pro România nu va participa prin mine ca și consilier local la negocierea şi obţinerea unor funcții în administrația locală pentru că cetățenii ne-au trimis aici să facem administrație, să nu facem cheltuieli mai mult decât ne este permis și decât putem face”, a concluzionat Liviu Toma.

În discuţii a intervenit şi Ada Macovei, consilier PNL, care i-a recomandat Ralucăi Curelariu să fie mai atentă la limbajul pe care-l foloseşte. „În ceea ce privește cetățenii pe care-i clamați în fiecare discurs, eu vreau să vă spun că nu există în țara asta niciun cetățean care să ceară înființarea unui post de director într-o instituție. Decât cel care este interesat de asta, iar blatul se vede cu ochiul liber şi interesul pe care-l manifestaţi pentru această funcţie este evident”, i-a spus Ada Macovei.

„Analizez eficiența pe care o are Poliția Locale de acum încolo

Făcând trimitere la interpelări, dar şi la problemele ridicate de cetăţeni, primarul Cosmin Andrei le-a cerut consilierilor instrumentele necesare ca să le poată rezolva. Primarul nu şi-a putut ascunde supărarea generată de intervenţia viceprimarului Liviu Toma. „E ok și demagogia asta cât mai ține, dar ar trebui să vă asumați, domnule Toma, ceea ce veți face pe viitor, scuza aceasta că nu vă implicați, sunt de acord, ține până la un moment dat. Dar eu am fost de bună credință, v-am dat atribuții să conduceți Poliția Locală, era momentul să decideți. Cred că era mai cinstit și mai bărbătesc un vot împotrivă decât această poziție duplicitară și vă spun sincer că analizez eficiența pe care o are Poliția Locale de acum încolo”, a mai afirmat primarul.

Proiectul a fost adoptat cu 12 voturi pentru, şapte împotrivă și o abținere. Deşi a fost prezent la şedinţă, Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Locale, nu a intervenit în discuţii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8 ° C
8.3 °
6.6 °
87 %
4.5kmh
69 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...