spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTO nouă licitaţie pentru reabilitarea Teatrului Eminescu

O nouă licitaţie pentru reabilitarea Teatrului Eminescu

Municipalitatea botoşăneană caută constructor pentru continuarea lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu”. Anunţul vizând consolidarea şi restaurarea Teatrului „Mihai Eminescu” – rest de executat a fost postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Valoarea contractului este de 33.599.086,92 de lei, data limită de depunere a ofertelor fiind 2 august, ora 15:00.

Investiţia scoasă la licitație prin proiect prevede consolidarea, restaurarea, reabilitarea și amenajarea Teatrului „Mihai Eminescu” în vederea promovării valorii culturale și a potenţialului turistic al acestui obiectiv și al integrării sale în circuitul cultural artistic din regiunea Nord-Est, conform Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Acest contract presupune: reabilitare și schimbare învelitoare, respectând tipul materialelor istorice originale, realizare sistem de preluare și îndepărtare a apelor pluviale, prin punerea în operă a jgheaburilor și burlanelor; supraînălțarea turnului scenei; supraînălțarea şi realizarea acoperişului peste sala de spectacole şi peste corpul foaierelor; refacerea cupolei din zona intrării principale; reabilitarea fațadelor utilizând materiale și elemente decorative compatibile cu statutul de monument istoric de arhitectură; refacerea rampelor de acces în portic; refacerea straturilor suport ale pardoselii parterului, cu adoptarea de măsuri eficiente de hidroizolare și izolare termică; mărirea unor goluri de acces și bordarea acestora; refacerea tunelului de fugă a adăpostului ALA; hidrofobizarea zonei de subsol care nu a fost consolidată – adăpost ALA; compartimentări și finisaje interioare la toate cele cinci niveluri (subsol si supraterane) ale clădirii; amenajarea sălii de spectacole; refacerea scenei și sălii de spectacol cu respectarea studiului de acustică; sistematizarea verticală a incintei, cu adoptarea unui sistem adecvat de colectare și dirijare a apelor meteorice de pe amplasament spre sistemul de canalizare; refacerea în totalitate a tuturor instalațiilor: electrice, termice – ventilații, sanitare, curenți slabi, stingere incendiu, instalații video și semnalizare.

Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” a fost ridicată în doi ani

În ianuarie 1912 a fost constituită Societatea pe acțiuni – Teatrul Eminescu, având 75 de acționari și un capital de 400.000 de lei. Pe 23 septembrie același an, s-a pus piatra fundamentală a construcției acestui „templu al artei”, care a fost finalizată în doar doi ani. Această clădire este realizată după planul arhitectului Grigore Cerchez, în stilul eclectismului de școală franceză. Clădirea a fost inaugurată în seara zilei de 21 decembrie 1914, cu spectacolul „Lorica noastră”, a Naționalului bucureștean. Pe scena teatrului botoşănean au urcat personalităţi ale vieții artistice și culturale românești. Aici a răsunat ultima oară în orașul său natal, cu ocazia „Congresului Ligii Culturale” vocea marelui savant Nicolae Iorga, care a ținut conferința „Cum trebuie înțeles Eminescu”.

Pe 8 aprilie 1944, clădirea Teatrului „Eminescu” a fost parțial distrusă de un bombardament, după care este radical transformată între 1956-1958, când se reconstruiește, astfel încât vechea compoziție nu mai poate fi identificată.

Noul Teatru „Mihai Eminescu” a fost inaugurat în septembrie 1958, prima stagiune fiind deshisă pe 16 octombrie 1958, cu spectacolul „Mielul turbat” de Aurel Baranga, în regia lui Paul Sireteanu și scenografia lui Constantin Piliuță.

A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”

Edilii botoşăneni nu au luat exemplu înaintaşilor care au ridicat teatru în doar doi ani. Lucrările au început în 2014, însă au fost oprite în 2015, din cauză că s-a constatat că sunt necesare lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări neincluse în proiectul iniţial. Aşa se face că, la 31 decembrie 2015, când lucrările trebuiau finalizate, acestea erau la stadiul de doar 20%. Neasumarea de către edili a costurilor lucrărilor de consolidare a dus la blocarea acestui proiect şi pierderea finanţării erupene. Practic, din cinci milioane de euro, municipalitatea a folosit doar 4 milioane de lei.

Pentru repunerea în valoare a acestei clădiri emblematice pentru municipiu şi judeţ, municipalitatea a obţinut a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro.

Pe 14 aprilie 2021, consilierii municipali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestei investiţii. Dacă în martie valoarea aprobată a fost de 10,9 milioane euro, iar contribuţia proprie de 6,2 milioane euro, aceasta a ajuns la 12,2 milioane euro, sumă care include şi valoarea lucrărilor deja executate. Mai mult, există şi o diferenţă de curs valutar, fiind indexate şi valorile privind manopera și prețul materialelor. Contribuţia municipalităţii va fi de 7,5 milioane euro, bani care vor fi asiguraţi prin contractarea unui credit.

Proiectul tehnic a fost revizuit, astfel că este posibilă reluarea lucrărilor în acest an.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...