spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTLansare de carte inedită, la Botoșani (video)

Lansare de carte inedită, la Botoșani (video)

În această seară, câteva zeci de botoșăneni au participat la lansarea de carte a celui de-al doilea volum de poezie, „Șapte muze cu a opta repetată”, a tinerei artiste Marieva A. Demetrescu. Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat primarul municipiului, Cosmin Andrei, Ion Istrate, director al editurii Agata și al revistei „Luceafărul”, Lucia Olaru Nenati, muzeograf al Muzeului ” Mihai Eminescu” din Ipoteşti și Beatrice Păpădie, directorul Liceului de Artă „Ștefan Luchian”.

Evenimentul a debutat cu versurile lui Nichita Stănescu, pe muzica lui Walter Ghicolescu. Cea care a cântat a fost chiar autoarea cărții, în vârstă de doar 16 ani, acompaniată fiind de colegul său Adrian Mircescu. A urmat un moment dedicat poeziilor din cartea Marievei A. Demetrescu, acestea fiind recitate de eleva Miruna Veziteu.

„Artist înseamnă frumos, bunătate, dar și moralitate, înseamnă un exemplu în afara cuvântului și în afara cântecului și în afara culorii pe care o adaugă un om pe o pânză. Cred că arta este o punte între om și Dumnzeu. Mă bazez că, de fapt, poezia este un sentiment îmbrăcat într-un cuvânt, pictura la rândul ei este un sentiment îmbrăcat într-o culoare. Dar ce se întâmplă cu un om când iese din arta lui și ajunge pe lume. Și cred că de fapt aici se delimitează artistul de un om obișnuit. Pentru că se sacrifică în numele a ceva ce poate din rasa umana e demult dispărută și anume valorile umane, frumoase, care fac oamenii să simtă lucruri înălțătoare”, a declarat tânăra autoare.

În cadrul evenimentului au susținut intervenții și directorul liceului „Ștefan Luchian”, acolo unde este elevă, pe numele său real, Maria Alexia Roșu.

„Maria este o artistă cu o putere de exprimare exuberantă. Am încercat să înțeleg simbolistica titlului Șapte muze cu a opta repetată. Știm că în  mitologia greacă existau nouă muze, nouă fiice ale lui Zeus și ale Zeiței Memoriei. Acest titlu ascunde ermetismul unui mesaj greu de descifrat”, a declarat Beatrice Păpădie.

De asemenea, și Ion Istrate i-a oferit Marievei câteva diplome în semn de recunoașterea a talentului artistic al acesteia.

„Marieva are deja fișă în dicționarul scriitorilor botoșăneni. Din partea editurii Agata și a Revistei Luceafărul acordăm acesteia titlul de Prințesa poeziei nordului Moldovei. Acest titlu este oferit în semn de recunoaștere a talentului și valorii creaților literare din volumul Șapte muze cu a opta repetată. Este un gest de omagiere a marelui poet român Mihai Eminescu, fondator al spațiului cultural românesc modern”, a spus Ion Istrate.

„Sunt foarte bucuroasă să văd în orașul nostru o tânără care adună în ființa ei un oximoron”

Și Lucia Olaru Nenati a ținut să o felicite pe autoare în cadrul evenimentului din această seară. „Mulțumesc acestei muze a tinerilor care a reușit să adune pe coperta cărților ei un nume în care a adunat esența celor două femei vedete ale diacroniei omenirii, și anume Maria și Eva. Sunt foarte bucuroasă să văd că în orașul pe care eu îl numesc Panteon pentru că așa l-a hărăzit creatorul, apare și o tânără care adună în ființa ei un oximoron. Pentru că ea este un lider în orice face, se apucă de tot felul de lucruri, pe de altă parte, citindu-i poezia, mi-am dat seama de cealaltă parte a oximoronului, acolo este o altă ființă, una dintr-o metempsihoză”, a declarat aceasta.

„Totul este predestinat de dinainte să fie”

Emoționată, tânăra botoșăneancă a declarat că evenimentul a decurs așa cum „trebuia”.

„Cred că evenimentul a decurs sub o stea norocoasă pentru că cel mai mare stres a fost legat de numărul de oameni și vremea. Pentru că fiind în aer liber e singurul lucru pe care nu-l poți controla. Cred că a mers exact cum a trebuit să meargă, totul este predestinat de dinainte să fie. Oamenii care au fost sunt oameni care merită să fie aici, care și-au dorit să fie aici și cred că s-a simțit energia de la cei prezenți”, a transmis aceasta.

„Are un talent de lider care merită încurajat”

Prezent la lansarea de carte, primarul municipiului a precizat că Marieva este un copil cu un talent deosebit atât în poezie, cât și în muzică.

„Am acceptat invitația Marievei la lansarea acestui volum de poezii și am venit cu drag pentru că sunt încântat de toată forța creatoare pe care o are aceasta, care se exprimă nu doar prin poezii ci și în alte domenii. Am încurajat-o și o voi face și de acum încolo, la fel cum am făcut cu toți tinerii din Botoșani care au un talent deosebit. Are un talent de lider care merită încurajat, altruismul de care dă dovadă nu face decât să mă oblige să fiu alături de ea”, a declarat Cosmin Andrei.

Marieva A. Demetrescu se află la a treia lansare de carte, prima având loc când avea doar 14 ani. În prezent, tânăra lucrează la o nuvelă psihologică pe care intenționează să o publice în viitor.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...