Ajutoarele sociale vor crește anual

În urma unui proiect de lege adoptat recent de Camera deputaților, ajutoarele sociale, precum şi indemnizaţia de şomaj, ajutorul pentru încălzire sau venitul minim garantat, vor fi majorate în fiecare an, potrivit economedia.ro. Mai exact, este vorba de actualizarea anuală a Indicatorului Social de Referinţă (ISR), începând cu data de 1 martie 2022. Acest proiect vine după ce acest indicator nu a mai fost actualizat din 2008.

Valoarea indicatorului social de referință se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică. În situația în care rata medie anuală a inflației are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință”, se arată în proiectul de lege adoptat.

Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti – cu excepţia indemnizaţiei de şomaj – suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.  În prezent, valoarea indicatorului social de referinţă este stabilită la 500 lei.

Mii de botoșăneni primesc ajutor social

La Botoșani, în luna mai a acestui an, au fost acordate ajutoare pentru 2.987 de beneficiari, potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).

Cât despre suma totală plătită, AJPIS Botoșani a plătit 759.568 lei pentru 2.960 beneficiari (titulari de drepturi). Drepturile se stabilesc în funcție de numărul membrilor din familie. Astfel, o persoană singură primește 142 de lei, iar pentru familiile cu 5 membri, până la 527 de lei, la care se adaugă câte 35 de lei pentru fiecare persoană în plus.

Deja ai votat!