spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCosmin Andrei despre scandalul de la banii pentru sport - "Nu trebuie...

Cosmin Andrei despre scandalul de la banii pentru sport – „Nu trebuie să ne supărăm ca văcarul pe sat” (video)

Scandalul generat de modul în care au fost alocate fondurile municipalităţii pentru susţinerea activităţilor sportive l-a determinat pe primarul Cosmin Andrei să organizeze o conferinţă de presă în care să explice cum stau lucrurile. Edilul a amintit că municipalitatea repartizează fonduri nerambursabile pe două proceduri, una în baza legii sportului și alta într-un calendar de sesiuni în care sunt finanţate activităţi din domeniile sport, cultură şi protecţia mediului.

Procedura prin care se acordă fonduri în baza legii sportului s-a încheiat, toată suma, respectiv un milion de lei, fiind alocată Asociaţiei Club Sportiv Magnum Botoşani. Decizia comisiei l-a nemulţumit pe finanţatorul FC Botoşani, Valeriu Iftime, oficialul ameninţând că mută echipa de fotbal în alt oraş.

„Pentru reabilitarea stadioanelor am alocat 660.000 de lei”

La începutul anului, când s-a discutat bugetul, am primit o solicitare din partea celor de la FC Botoșani să reabilităm gazoanele din municipiu, pentru că arată foarte rău, atât pe Stadionul Municipal, cât şi pe celelalte unde se antrenează FC Botoşani. Solicitarea aceasta a fost substanţială, mult mai mare decât în anii precedenţi, pentru că aveam nevoie de lucrări de anvergură”, a spus primarul.

În urma discuţiei pe care a avut-o atunci cu reprezentanţii clubului, edilul le-a explicat că bugetul primăriei este acelaşi şi că municipalitatea poate să aloce bani pe legea 350 pentru finanţarea cluburilor şi ONG-urilor, acolo unde FC Botoşani a primit finanţări consistente în fiecare an, sau să diminueze această sumă cu scopul de a asigura fonduri pentru reabilitarea stadioanelor.

Au fost de acord, au spus că se descurcă anul acesta cu banii. Pentru reabilitarea stadioanelor am alocat 660.000 de lei anul acesta, bani care sunt în conturile DSPSA. Între timp, mi-au transmis că nu mai este nevoie de această sumă, că au reuşit să facă aceste gazoane cu sume mult mai mici, deci s-au răzgândit. Banii sunt în conturile DSPSA, cu această destinaţie pentru că aşa a cerut-o clubul. Bineînţeles că putem să facem rectificare de buget, să punem banii înapoi pe legea 350 şi să mai facem o sesiune, dar nu ne putem juca cu bugetul la primărie, cum se trezeşte domnul preşedinte că e nevoie de bani, ba pentru gazon, ba pentru plata fotbaliştilor”, a explicat Cosmin Andrei.

„Îi susţin pe cei de la FC Botoşani”

Potrivit edilului, la procedura pe legea sportului, FC Botoşani nu a fost eligibil pentru că „articolul 5 spune <finanţarea nu se acordă pentru activităţi generatoare de profit>, iar în bugetul proiectului pe care dumnealor l-au propus avem suma de 6.500 de lei profit la FC Botoşani”. Primarul a mai arătat că respectă decizia comisiei care a analizat proiectele şi a decis cum repartizează fondurile, reamintind că va urma o perioadă de rezolvare a contestaţiilor.

Îi susțin pe cei de la FC Botoșani, acesta este mesajul pe care vreau să îl transmit, lucru care s-a făcut și în trecut. În ultimii 5 ani s-au alocat 3,5 milioane de lei pentru FC Botoșani, nemaivorbind de sumele consistente pe care le alocăm pentru întreținerea celor trei stadioane pe care le avem la Botoșani, unde pe Stadionul Municipal FC Botoșani joacă exclusiv nemaifiind primite alte cluburi, tocmai pentru a nu degrada suprafața de joc. Deci au fost trataţi cu prioritate”, a precizat Cosmin Andrei, adăugând că interesul pentru acest club şi pentru fenomenul fotbalistic este demonstrat şi prin fapte.

Stadionul Municipal va fi reabilitat

Aşa după cum s-a anunţat încă de anul trecut, Stadionul Municipal va fi reabilitat. Municipalitatea a organizat o licitaţie pentru desemnarea firmei care să întocmească Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI), documentaţie care va fi depusă la Comisia Naţională de Investiţii, în vederea asigurării finanţării. Contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei a fost semnat ieri, documentaţia urmând a fi realizată în trei luni.

Tot timpul am fost aproape de această echipă și voi fi și pe viitor, dar nu trebuie să ne supărăm ca văcarul pe sat că nu suntem hotărâți care este nevoia pentru club. Ori pentru stadion, ori pentru celelalte cheltuieli, pentru că așa a fost solicitarea făcută”, a afirmat primarul municipiului.

Cât priveşte acordarea finanţării Asociaţiei Club Sportiv Magnum, primarul a explicat că nu au fost luate în calcul rezultatele anterioare, ci mai mult ceea ce şi-au propus, întărind că „nicio echipă nu a ajuns în Champions League aterizată acolo, a plecat de undeva”. „Uneori trebuie sprijiniţi când sunt în momente dificile. Când discutăm de interesul general, trebuie să ne uităm la toate cluburile din Botoşani. Acesta este rolul primarului, să se uite la toate categoriile de persoane, indiferent care sunt solicitările şi cum sunt privite de ceilalţi cetăţeni ai municipiului Botoşani. Nevoile sunt diferite şi fiecare îşi susţine cauza, dar nu înseamnă că nu trebuie să ne uităm şi la ceilalţi”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Decizia comisiei de repartizare a fondurilor nerambursabile în baza legii sportului nu este definitivă. Astăzi, 8 iulie, este ultima zi în care mai pot fi depuse contestaţii. Până la această oră, au depus contestaţii FC Botoşani şi Asociaţia Club Sportiv de Baseball.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...