Pensionari botoșăneni “nevoiți” să trăiască mii de ani pentru a-și plăti datoriile

Un pensionar botoșănean este „condamnat” să trăiască mii de ani pentru a-și plăti datoriile. Acesta are o poprire pe pensie pentru o datorie de  17.448.671 de lei, adică aproximativ 3,5 milioane de euro.

Pensionarul dator vândut încasează lunar o pensie de 1.713 lei, dar aceasta nu poate fi executată silit în întregime, legislația prevăzând un plafon minim de care creditorii nu se pot atinge. Pe numele pensionarului, la CJP Botoșani au ajuns două popriri, iar acestuia i se reține jumătate din pensie, adică 886 de lei lunar. Practic, pentru a stinge datoriile acumulate, el ar trebui să mai trăiască încă câteva mii de ani.

Datorie de peste 17 milioane de lei

Aceasta nu este, însă, singura datorie uriașă pentru care s-au cerut popriri la CJP Botoșani. De asemenea, un alt pensionar are o datorie de 9.914.362 de lei. Acesta încasează lunar o pensie de 1.926 de lei, din care i se reține 963 de lei, iar pe numele lui au ajuns trei popriri.

Cel de-al treilea datornic are de stins creanțe de 7.104.676 de lei. Acesta are o pensie lunară de 1.918 lei, ( i se reține 959 de lei), iar pe numele lui au ajuns două popriri. Practic, pentru ca aceștia să poată să-și plătească datoriile trebuie să trăiască mii de ani.

În calitate de terţ poprit, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Botoşani este obligată de lege să înregistreze popririle care vin de la diverşi creditori: credite de la bănci, CAR-uri, executori judecătoreşti, furnizori de utilităţi sau taxe şi impozite. Astfel, se face că, în această lună, instituția a pus poprire pe 1.326 de pensii.

“ANAF-ul trebuie să recupereze aceste sume de la persoanele care au calitatea de pensionar. Noi plătim pensii acestor persoane și ANAF-ul ne solicită, în calitate de terț poprit, să facem rețineri lunare din drepturile de pensii. Legea spune că la o singură datorie, putem reține până la o treime din pensie. Dar dacă are de la două până la 22, putem reține jumătate din drepturile lui de pensie. Practic, la aceste persoane care au aceste datorii, pentru care au câte două și trei popriri, li se reține jumătate din pensie”, a declarat Cristina Anton, director executiv al CJP Botoșani.

Deja ai votat!