Nemulţumiri în educaţie de la banii pentru concediu

Multe cadre didactice botoşănene sunt nemulţumite că Ministerul Educaţiei a modificat, în plină perioadă de concedii, regulile de acordare a zilelor libere legale. Potrivit Ordinului 4.050 din 29 iunie 2021, intrat în vigoare pe 13 iulie, indemnizația de concediu nu se mai plătește automat, doar ca efect al depunerii cererii de concediu, „cu cel puțin 5 zile înaintea plecării în concediu”, ci doar după o cerere făcută cu 30 de zile înainte de plecarea în vacanță.

Dacă unii colegi ar solicita în aceste zile banii, ar însemna să-i primească la finele lunii august. Când să mai plece în concediu? Pare că totul este stabilit aşa, cu dedicaţie, pentru acest an, ca să nu se poate plăti avans. Se pare că de asta a fost dat ordinul, ca să mascheze faptul că nu sunt bani şi între timp se va face rectificare şi se va corecta situaţia”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI).

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a solicitat şcolilor să transmită necesarul de fonduri pentru plata concediilor. „Din ce am discutat ieri la inspectoratul şcolar, instituţia ar fi avut pentru avansurile pe concedii aproximativ trei milioane de lei. Am înţeles că suma reprezintă 56% din ce au solicitat şcolile”, a explicat Liviu Axinte.

Potrivit liderului LSI, în ultimii ani, când se plăteau drepturile pe luna iunie, angajaţii din sistem primeau aproape 100% din drepturile cuvenite pentru lunile iulie şi august, reprezentând aşa zisa indemnizaţie de concediu. „Orice angajat, când ia concediu, aşteaptă  şi drepturile aferente. Banii urmau să fie viraţi în conturile şcolilor ieri şi azi (marţi şi miercuri – n.r.), în procentul de 56%. Sunt colegi nemulţumiţi că nu au primit banii până la această dată”, a concluzionat Liviu Axinte.

Unele cadre didactice au cerut să primească în fiecare lună drepturile salariale, chiar şi în perioada vacanţei de vară.

Deja ai votat!