sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăLocalRata șomajului continuă să scadă în statistici

Rata șomajului continuă să scadă în statistici

După ce mai bine de un an și jumătate pandemia de Covid19 a afectat grav mediul de afaceri, în ultimele luni, situația pare să fie pe drumul cel bun în ceea ce privește rata șomajului la Botoșani. Mai exact, aceasta continuă să scadă în statisticile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) . Astfel, dacă la sfârșitul lunii februarie rata șomajului era de 3,03%, în martie de 2,83%, în aprilie, 2,56%, la sfârșitul lui mai procentul a scăzut la 2,38%, luna trecută a scăzut la 2,24%.

„Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 2,38% , în această lună acest indicator a înregistrat o scădere 0,14 pp”, au transmis reprezentanții AJOFM.

La sfârșitul lunii iunie, în evidențele AJOFM Botoșani erau înregistrați 3.071 șomeri la nivelul județului. Dintre aceștia, 1.409 sunt femei. 794 dintre persoanele înregistrate ca fiind fără ocupație beneficiază de indemnizație de șomaj, iar 2.277 sunt șomeri neîndemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.058 șomeri provin din mediul rural și 1.013 sunt din mediul urban.

Cei fără studii își găsesc cu greu un loc de muncă

Și de această dată persoanele care întâmpină cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă sunt cele care nu au studii sau au absolvit doar învăţământul primar, respectiv 4 clase. Astfel, aceștia au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM, respectiv 36,44%. Urmează șomerii cu nivel de instruire gimnazial care reprezintă 27,15% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal, 15,76%, 15,56% cei cu învățământ profesional, cei cu studii superioare sunt 2,24%, iar cei cu învățământ postliceal 1,47%.

„Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel:1.102 persoane foarte greu ocupabile,1.076 greu ocupabile,765 mediu ocupabile, iar 128 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, se arată în comunicatul AJOFM.

În ceea ce privește categoria de vârstă, cei mai mulți șomeri botoșăneni provin din rândul persoanelor cu vârste de peste 55 de ani. Astfel, 888 au peste 55 de ani, 830 între 40 și 49 de ani, 645 au vârste între 50 și 55 de ani, 409 între 30-39 de ani, 203 cu vârste peste 25 de ani și 96 au vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
0 ° C
0.6 °
-0 °
84 %
2.7kmh
92 %
sâm
-1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
4 °
mie
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Soluții verificate din vechime pentru cei care vor să rezolve problema cu partenerele de viață.

EDITORIAL

O publicație în care, ce-i drept, nu prea am încredere, „Puterea” se numește, titra cu litere de-o șchioapă acum la început de an cum...

GÂNDUL ZILEI

Mândra cu poalele-n brâu Spală rufele la râu Și la fel face tot satul Că-i scump tare kilowattul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

 

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...