Cresc ajutoarele sociale

Începând de anul viitor valoarea ajutorului social va creşte. Asta deoarece legea pentru creșterea ajutoarelor sociale a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, după ce actul normativ a fost adoptat de Parlament.

Șeful statului a semnat, vineri, 26 iulie, decretul privind legea care prevede ca valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) să se actualizeze, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent.

Mii de botoșăneni primesc ajutor social

La Botoșani, în luna mai a acestui an, au fost acordate ajutoare pentru 2.987 de beneficiari, potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Aceste drepturi se stabilesc în funcție de numărul membrilor din familie. Astfel, o persoană singură primește 142 de lei, iar pentru familiile cu 5 membri, până la 527 de lei, la care se adaugă câte 35 de lei pentru fiecare persoană în plus.

Pentru a intra în vigoare legea trebuie publicată în Monitorul Oficial 

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, care a fost aprobată pe 30 iunie de plenul Camerei Deputaţilor  în calitate de for decizional, prevede că valoarea indicatorului social de referință se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică.

”În situația în care rata medie anuală a inflației are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință”, se arată în noua lege.  Indicatorul social de referinţă nu mai fusese actualizat din anul 2008. Pentru ca legea să intre în vigoare trebuie publicată în Monitorul Oficial.

În baza indicatorului social de referință (ISR), se calculează, printre altele:
– indemnizația de șomaj
– venitul minim garantat
– ajutorul pentru persoanele cu handicap
– alocația pentru susținerea familiei
– alocația de plasament pentru copii
– prima de inserție pentru absolvenții care se angajează
– subvenția de la stat pentru angajatorii care primește șomeri
– ajutorul pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială
– sprijin pentru creșterea copilului, pentru persoane cu handicap
– indemnizația de hrană pentru persoane cu handicap HIV-SIDA.

Deja ai votat!