PSD – ALDE au preluat controlul total asupra operatorului de apă. Liviu Ștefan a ajuns administrator provizoriu

Alianța PSD – ALDE, care funcționează în Consiliul Județean (CJ) Botoșani, a reușit să preia controlul total asupra operatorului de apă. Preluarea s-a făcut tacit, după ce mandatele a trei dintre membrii Consiliului de Administrație (CA) – Narcis Ștefan (Pro România) Daniel Tupiluș (PNL) și Iulian Gabriel Apotrosoaei (PNL) au expirat la începutul lunii iulie. Cum PNL și celelalte formațiuni politice nu au venit cu propuneri de înlocuire a acestora cu alți administratori provizorii sau de prelungire a mandatelor, cei trei au fost eliberați din funcții, iar Nova Apaserv a ajuns să fie condusă de ultimii patru administratori numiți în luna aprilie și anume Doru Constantin (PSD), Andrei Beilic (PSD), Mihaela Bîlbă (ALDE) și Gabriel Atudoroae (ALDE).

Preluarea controlului total a fost desăvârșită însă în ședința Consiliului Județean de astăzi, (n.r. – vineri, 30 iulie a.c.), când cei din conducerea CJ au venit cu un proiect de hotărâre prin care se propunea ca directorul general, Liviu Ștefan, să fie desemnat și administrator provizoriu, neremunerat, până la finalizarea procedurii de selecție a administratorilor definitivi și numirea noilor administratori. Motivul invocat – Consiliul de Administrație de la Nova Apaserv trebuia să aibă minim cinci membri pentru a funcționa în condițiile legii. Și cum PNL propusese încă din luna martie ca directorul general al operatorului de apă să facă parte din CA, cei din PSD nu au mai stat pe gânduri și au venit cu această variantă, chiar dacă Liviu Ștefan a fost numit director general provizoriu la propunerea ALDE. Propunerea a fost supusă la vot astăzi în plenul CJ și, chiar dacă șase liberali au votat „contra”, proiectul a fost adoptat la final, iar CA de la Nova Apaserv va funcționa, cel puțin pentru o perioadă de timp, numai cu membrii desemnați de PSD și ALDE.

Înainte de vot, consilierul Gabriel Alecsandru (PNL) a luat cuvântul și i-a reproșat președintelui CJ, Doina Federovici, că în urma acestei manevre liberalii au ajuns să nu mai aibă niciun membru în CA, deși dețin 12 mandate de consilieri. „Ați numit patru administratori, nu ne-ați întrebat deloc dacă este bine sau nu. Ați numit patru persoane, două de la PSD și două de la ALDE nerespectând repartiția mandatelor pe partide așa cum au ales botoșănenii”, a spus Gabriel Alecsandru (vezi video).

Nova Apaserv se află într-o situație financiară critică, după ce societatea a pierdut definitiv un proces cu firma privată Aquaterm și a trebuit să plătească o serie de daune. Pentru că operatorul de apă risca să ajungă în incapacitate de plată, cei de la CJ au solicitat un ajutor de 10 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziția premierului, însă proiectul de hotărâre de Guvern care prevedea alocarea acestor bani a fost respins în primă fază de cabinetul condus de Florin Cîțu. Asta după ce alianța PSD – ALDE a reușit să-l îndepărteze și pe fostul director general interimar, Gabriel Cîrlan (PNL), adus la conducerea societății tocmai pentru a redresa unitatea. Acum, Nova Apaserv întâmpină greutăți în achitarea facturilor către furnizori și prestatorii de servicii, o parte dintre obligații fiind reeșalonate în urma unor negocieri directe.

 

Deja ai votat!