Sprijin financiar pentru mamele cu posibilități materiale reduse

În urma unui proiect inițiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, mamele care nu au posibilități materiale ar putea beneficia de un ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare nou născut. Acest sprijin se va acorda în primele trei luni de la naştere.

Potrivit propunerii, sprijinul financiar va consta în tichete sociale în valoare de câte 2.000 lei/nou născut și va fi susţinut din fonduri europene, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) şi va putea acoperi achiziţia de alimente, scutece, îmbrăcăminte sau articole sanitare şi medicale pentru mamă şi copil.

La Botoșani, aproape două treimi dintre beneficiarii de indemnizații pentru creșterea copilului primesc suma minimă, respectiv 1.250 de lei pe lună, în timp ce doar câteva mame primesc cuantumul maxim, respectiv 8.500 de lei lunar.

Condiții pentru a beneficia de acest ajutor

Pentru a putea beneficia de sprijinul financiar, mamele cu posibilități materiale reduse trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Astfel, cele care vor primi tichete în primele trei luni de la naștere sunt mamelor cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat acordat, mamelor din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, mamelor care se află în situație de risc (exemplu: persoanele cu dizabilități). De asemenea, vor primi ajutor și mamele aflate temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, violenței domestice, persoane dependente, etc.) și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (exemplu – fără locuință) și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți emise nu vor permite retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar, ci vor putea fi folosite doar în magazinele care comercializează produse pentru îngrijirea nou-născuților.

Pentru a putea intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Deja ai votat!