Preţuri mai mari pentru carnea de vită

Prețul cărnii crește din nou într-o perioadă în care țara noastră exportă din ce în ce mai mult. Astfel, prețurile au crescut cu 8,34% faţă de 2020 la categoria „tăuraşi”, 10,22% la categoria „vaci” şi 3,25% la categoria „viţele”. La Botoșani, prețul din supermarket-uri pentru un kilogram de carne de vită este, în general, de 16 lei.

Potrivit datelor făcute publice de Lanțul Alimentar, România a exportat peste 13.000 de tone de carne de vită, în perioada ianuarie-martie, în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când a fost exportată o cantitate de 9.446 tone. În mare parte au fost exportate animale vii, urmate de carne congelată, organe, carne proaspătă sau afumată/sărată/uscată. „Anul trecut, în ciuda pandemiei COVID-19, exporturile au scăzut numai cu 1.626 t, de la 42.487 t la 40.861 t.”, au transmis reprezentanții Lanțului Alimentar.

Încă din luna iunie a acestui an, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) estima pentru perioada aceasta o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumatori. Această majorare vine în condițiile în care Pesta Porcină Africană evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanța comercială este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 comparativ cu 2020).

Deja ai votat!