Recensământul Agricol a ajuns la final

Prima etapă a recensământului agricol, cea de culegere a datelor și de intervievare, care s-a desfășurat în perioada 10 mai-31 iulie, a ajuns la final. Aproximativ 600 de recenzori și-au desfășurat activitatea în acest interval pe toată raza județului Botoșani. „Recenzorii și recenzorii șefi au predat tableta și urmează ca Direcția Agricolă să facă plata, aceștia urmând a fi plătiți cu 30 de lei brut pe chestionar”, a declarat Valentin Popa, directorul Direcției de Statistică, Botoșani.

„În mediul rural, lumea este mai deschisă”

În general, persoanele din mediul rural au fost mai deschise la interacțiunea cu recenzorii decât cele din mediul urban, principala problemă fiind transmiterea codului numeric personal.

Nu au existat probleme majore. A fost mai dificil în orașe și municipii. Nu au avut o colaborare deschisă cu recenzorii din cauză că nu doreau să-și dea CNP-ul. În mediul rural, lumea este mai deschisă, mai binevoitoare, iar colaborarea a fost mai ușoară. Atât la Recensământul agricol, cât și la Recensământul Populației și al Locuințelor, CNP-ul este necesar pentru a nu exista înregistrări duble”, a adăugat directorul DJS.

Ce aflăm după publicarea rezultatelor finale 

După publicarea datelor colectate în cadrul recensământului, potrivit directorului DJS, vom afla, în primul rând, cât de fărămițate sunt exploatațiile agricole din țara noastră, comparativ cu alte zone. „De asemenea, vom afla câte persoane lucrează în agricultură, veniturile din agricultură, despre cum folosim agricultura ecologică, ce suprafețe de culturi sunt și ce se cultivă, cât de avansate sunt procesele de cultivare a terenurilor”, a explicat Valentin Popa.

Cât despre suprafața recenzată, datele sunt confidențiale până în momentul în care INS-ul (n.r, Institutul Național de Statistică) le va publica.

A doua etapă presupune analizarea datelor 

În cea de-a doua etapă, reprezentanții Direcției Județene de Statistică, vor procesa, valida și analiza datele colectate. „În prezent date colectate sunt ca un amalgam, urmând a fi procesate, validate și analizate”, a explicat Valentin Popa.

Datele preliminarii urmează a fi diseminate în luna martie, 2022, urmând ca rezultatele finale să fie anunţate în anul 2023.

Perioada de referinţă a recensământului este anul agricol 2020, cuprins între 1 octombrie 2019 şi 30 septembrie 2020, pentru variabilele privind terenurile şi persoanele care au lucrat în agricultură şi anul calendaristic 2020 pentru gestionarea dejecţiilor animaliere, iar ultimii trei ani constituie perioada de referinţă pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Momentul de referinţă al recensământului este ziua de 31 decembrie 2020, pentru efectivele de animale şi adăposturile pentru animale.

Deja ai votat!