Botoşani, printre ultimele reşedinţe de judeţ cu primar nevaccinat (video)

Nu e de mirare că Botoşaniul este pe ultimele locuri în ţară la vaccinare în contextul în care primarul municipiului reşedinţă de judeţ a rămas printre ultimii din ţară care nu s-au vaccinat împotriva Covid. Acesta este chiar ultimul din Moldova, între primarii de reşedinţă de judeţ, care nu s-a imunizat.

Potrivit Libertatea, dintre 42 de primari ai municipiilor reședință de județ din ţară, 35 s-au imunizat deja. Dintre cei opt primari „moldoveni”, doar Cosmin Andrei a refuzat, până în prezent, să se vaccineze. Dacă majoritatea celorlalţi edili consideră că puterea exemplului contează, primarul botoşănean spune că preferă să-i lase mai întâi pe cetăţeni să se imunizeze

Asta în contextul în care mare parte dintre botoşănenii care au dorit să facă acest demers l-au făcut, iar la centre nu mai poate fi vorba de aglomeraţie sau doze insuficiente. Potrivit datelor culese de Libertatea, primarul din Focșani, Cristi Valentin Misăilă (PSD), s-a vaccinat în luna aprilie cu Pfizer. Andrei Carabelea (PNL), primarul din Piatra Neamț s-a vaccinat cu Pfizer, Lucian Daniel Stanciu Viziteu (USR), primarul din Bacău s-a vaccinat cu AstraZeneca, Vasile Pavăl (PSD), primarul din Vaslui, a avut COVID-19, a stat în spital, și s-a şi vaccinat cu Pfizer, Ion Lungu (PNL), primarul din Suceava, s-a vaccinat cu Pfizer, iar Mihai Chirica (PNL), Iaşi, s-a vaccinat tot cu Pfizer. De asemenea Ionuț Pucheanu (PSD), primarul din Galați, a avut Covid şi ulterior s-a şi vaccinat cu Pfizer. „Am trecut prin boală și, chiar dacă a fost o formă ușoară, nu mi-aș mai dori să repet episodul. Dacă nu o faci, ești un exemplu negativ. Lumea se poziționează vizavi de vectorii de imagine, mai ales în sens negativ, în purul stil românesc: «Dacă nu s-a vaccinat ăla, știe el ceva»”, a spus primarul gălăţean.

„Exemplul personal este foarte important”

În aceeaşi notă este şi Mihai Chirica, care s-a vaccinat în luna mai. „Am fost coordonatorul vaccinării pe Iași. Tocmai eu să nu vă vaccinez?! Exemplul personal este foarte important, mai ales dacă vine de la vectori de imagine. Contează foarte mult ca oamenii să vadă că persoanele publice răspund chemării societății. Mi se pare că o persoană publică n-ar trebui să facă declarații împotriva unei decizii publice”, a declarat primarul capitalei Moldovei.

O gândire care nu este, însă, împărtăşită şi de edilul municipiului Botoşani, care este singurul primar din Moldova care a refuzat să se vaccineze până în prezent. „Deocamdată, nu m-am vaccinat. O să o fac pe viitor. Consider că noi, primarii, trebuie să facem ceea ce avem în fișa postului: să asigurăm cadrul organizatoric pentru cetățeni, astfel încât ei să se poată vaccina”, a spus în repetate rânduri, primarul Cosmin Andrei, când a fost confruntat cu această întrebare. Mai mult, la o conferinţă de presă unde a ajuns în centrul atenţiei după ce a venit să promoveze vaccinare, el însuşi nefiind vaccinat, şefa de partid, preşedintele CJ Doina Federovici, s-a văzut nevoită să declare public că se va vaccina pentru a mai lua din atenţia negativă care s-a abătut asupra primarului.

Deja ai votat!