vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTProducţie de grâu peste media pe ţară obţinută la Botoşani

Producţie de grâu peste media pe ţară obţinută la Botoşani

Ploile din această vară s-au demostrat a fi de ajutor în agricultură. Astfel, recolta de grâu din acest an din județul Botoșani se situează peste media naţională care este de 5.346 kg/hectar. Asta în contextul în care, la nivel naţional, în acest an a fost înregistrată cea mai mare recoltă de la aderarea ţării la Uniunea Europeană, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„S-au recoltat aproximativ 30.000 de hectare de grâu, valoarea fiind peste media națională. Eu nu aș spune o cifră exactă până nu am toate cifrele din teritoriu. Totuși, nu suntem cu mult peste media națională. Este vorba despre câteva sute de kilograme peste acea medie”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură (DAJ), Botoșani, care a adăugat că producţiile sunt peste anii anteriori.

Anul trecut în judeţ s-au obţinut aproximativ 85.000 de tone de grâu. Media recoltată pe un hectar oscilând în jurul a 2.800-2.900 kilograme pe hectar, dar au fost și microzone unde media producției a sărit de 6.800 de kilograme pe hectar cu record de peste 8.000 de kilograme.

A fost un an favorabil datorită tehnologiei și apei”

În prezent în judeţ mai sunt de recoltat doar inul pentru ulei, iar campania de recoltare a culturilor de toamnă se apropie de final. La începutul lunii septembrie urmează să fie recoltat porumbul care este cultivat pe aproximativ 100.000 de hectare, fiind astfel și cultura predominantă a județului.

„Mulțumim celor care au înțeles că aplicarea tehnologiei, genetica de bază, înseamnă plus valoare în exploatațiile producătorilor. A fost un an favorabil datorită tehnologiei și apei. Veriga principală în tehnologie este apa. Degeaba am genetică în vârf, dacă nu am apă. Toate acestea reprezintă plus valoare”, a declarat Cristian Delibaș.

Peste 11 milioane de tone de grâu la nivel național

La nivel naţional producţia de grâu din acest an a depăşit 11,33 milioane de tone, fiind cea mai mare recoltă de la aderarea ţării la Uniunea Europeană, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Până pe 16 august 2020 a fost recoltată 98,54% din suprafaţa însămânţată cu grâu în 2020/2021, de circa 2,2 milioane hectare. Cei mai buni ani din 2007 şi până în prezent, potrivit datelor transmise de MADR, sunt 2017, cu 10,03 milioane de tone de grâu, 2018 – 10,14 milioane de tone şi 2019 – 10,29 milioane de tone.

Producţii medii situate peste media naţională, de 5.346 kg/ha, s-au realizat în vestul ţării, în judeţele Satu Mare, Timiş, Bihor, Arad, dar şi în judeţele Olt, Caraş Severin, Ialomiţa, Brăila şi Botoşani.

De asemenea, producţia totală de orz se situează în anul 2021 la un nivel-record de 1,88 milioane tone, cea mai ridicată începând cu anul 2007. Şi în cazul acestei culturi, anii 2017, 2018 şi 2019 au fost cei mai buni, în condiţiile în care producţiile de orz au depăşit 1,26 de milioane de tone.

An excelent pentru producția agricolă

Reprezentanții Clubului Fermierilor Români au transmis că în urma unui raport emis de GEOGLAM ( n.r, un organism internaţional care supraveghează evoluţia recoltelor din întreaga lume) privind culturile la nivel global, România a primit ratingul „excepţional” pentru producţia agricolă din acest an.

Țara noastră este singura din lume căreia i-a fost acordat acest calificativ în 2021.

Prețuri record la Bursă

Potrivit cotațiilor bursiere prețul pe o tonă de grâu, în acest moment, este de 1.150.25 de lei, față de 870 de lei cu cât s-a vândut în urmă cu un an.

captură bursacereale.com

În ceea ce privește valoare producţiei totale de anul trecut, 85.000 de tone, aceasta fost de aproximativ 74 de milioane de lei (n.r. – peste 15 milioane de euro), iar în 2019 valoare producţiei totale, 115.000 de tone, a fost de 63,25 milioane lei (n.r. – aproximativ 13 milioane de euro). Având în vedere anul agricol excelent, cel mai probabil producția agricolă de anul acesta va fi mult mai mare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...