Alexia a salvat patru vieţi înainte să plece la mama ei

Alexia, copila de doar zece ani, care şi-a pierdut viaţa după ce a fost grav rănită în urma accidentului feroviar de la Urişor, judeţul Cluj, a salvat patru vieţi. Asta după ce familia a fost de acord să doneze organele copilei.

Fata se afla în moarte cerebrală la secția ATI II a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, iar familia a decis ca organele acesteia să fie donate pentru a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături. De la Alexia s-au prelevat ficatul, rinichii, cordul, plămânii și țesuturi osoase. „La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca o tragedie a făcut ca un copil de 10 ani să schimbe destinele a patru oameni. Astfel, prin decizia familiei greu încercate, de a dona organele copilului, patru pacienți se vor bucura de viață în urma intervențiilor de transplant hepatic, renal și cardiac”, au transmis reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Doi pacienți au fost salvați prin transplant renal efectuat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj. Ficatul a ajuns la Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni. Totodată, deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili, la Cluj au fost prezente echipele de prelevare cord și plămân ale centrelor de transplant din Torino și Bergamo, organele prelevate salvând viețile altor doi oameni care nu aveau altă șansă.

„Mulțumim din suflet familiei”

„Responsabilitatea, profesionalismul și dedicarea echipei ATI și de coordonare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj au făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar coșmarul nopților de suferință pentru alte familii să înceapă să se risipească. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni – pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj – pentru rinichi. Deoarece în România nu a fost identificat niciun receptor compatibil, intervenția de prelevare a cordului a fost realizată de echipa centrului Gottsegen National Cardiovascular Center Budapest, salvând viața unui alt copil. Mulțumim din suflet familiei lovite pe neașteptate de o asemenea dramă pentru gestul plin de umanitate”, au mai spus reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Tragedia în urma căreia Alexia şi-a pierdut viaţa a avut loc pe 16 august la Urişor, când un microbuz a fost lovit de un tren. În urma coliziunii nouă persoane au fost rănite, trei fiind în stare critică. Mama fetei a murit la spital, în aceeaşi zi, iar fata la o săptămână după. Șoferul microbuzului a fost reținut de polițiști după accident, ulterior fiind cercetat în libertate. Tragedia ar fi avut loc după ce conducătorul auto nu s-ar fi asigurat la trecerea la nivel cu calea ferată.

Deja ai votat!