Maestrul Ioan Cobâlă a trecut la cele veşnice

Dirijorul Ioan Cobâlă a pierdut, vineri după-amiază, lupta pentru viaţă după aproape o săptămână petrecută în secţia de Reanimare a Spitalului Judeţean. Maestrul a suferit un accident vascular în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce se afla la o petrecere privată.

„Inevitabilul din păcate s-a produs, folclorul românesc este în doliu! Cortina a căzut… final de concert pentru Maestrul Ioan Cobala! Dirijorul, orchestratorul, compozitorul și folcloristul Ioan Cobâlă s-a restras în culisele veșniciei astăzi, 3 septembrie 2021. La ultimul spectacol i s-a decernat titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani, dirijând Orchestra Rapsozii Botoșanilor cu atâta eleganță și strălucire, remarcându-se încă o dată inteligența sa artistică, de-a dreptul admirabilă!

Dintotdeauna am apreciat dăruirea sa artistică, gestica spectaculoasă, tehnica dirijorală care îmbina elemente profunde, vivace și totodată distinse!
A fost un profesionist, un mare profesionist și un specialist de înaltă clasă!
A fost profesorul, mentorul și îndrumătorul multor soliști vocali și instrumentiști, unora chiar punându-le instrumentul în mână și schimbându-le destinul.

A lăsat urme deosebite pe unde a trecut, dar cele mai importante și frumoase realizări rămân fiica dumnealui Ioana Cobala Stewart-Jones, cu care s-a mândrit mereu și Orchestra Populară Rapsozii Botoșanilor, cu toată muzica folclorică pe care a scris-o și cu toate talentele pe care le-a descoperit, crescut și promovat. O veste tristă și neașteptată… cuvintele sunt de prisos în astfel de momente. Drum lin spre ceruri, Maestre! Veșnică pomenire! Dumnezeu să-i ierte păcatele și să-l odihnească în pace la dreapta Sa. Sincere condoleanțe familiei îndurerate! “, este mesajul celor de la Rapsozii Botoșanilor.

Peste 35 de ani la conducerea Rapsozilor

Botoşăneanul Ioan Cobâlă s-a născut pe 1 ianuarie 1947, la Drăgușeni, județul Botoșani. La nici 13 ani acesta a fost invitat să cânte la microfon, la stația de radioficare din Săveni. La Liceul „Laurian”, acolo unde a studiat, a înființat un ansamblu folcloric cu care a cucerit multe concursuri în toată țara. Imediat după liceu a devenit profesor de matematică suplinitor la Drăgușeni, iar ulterior a înființat și în satul natal o orchestră de muzică populară.

Pasiunea pentru muzică a devenit, însă, un model de viaţă aşa că botoşăneanul s-a înscris la Conservator de unde a absolvit la 27 de ani. Ulterior a primit un post la Iași, la Ateneul Tătărași, unde a înfiinţat de asemenea o orchestră, însă, la scurt timp, a venit vestea că la Orchestra de la Botoșani e nevoie de un dirijor, aşa că a venit la Botoşani, visând să facă din Rapsozii Botoșanilor o orchestră profesionistă, lucru pe care l-a şi făcut în cei peste 35 de ani pe care i-a petrecut în fruntea orchestrei. Astfel, folclorul românesc, prin bagheta lui Ioan Cobâlă, s-a transformat într-o armă cu care orchestra condusă de el a cucerit lumea. De la Chişinău la Beijing şi din Dubai la Copenhaga, viersul folclorului românesc, sub bagheta maestrului Ioan Cobâlă, a răsunat purtând pe ritmurile sale ceva din imaginea culturii româneşti.

Dirijorul Ioan Cobâlă a primit recent şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ!

Deja ai votat!