miercuri, mai 22, 2024
AcasăLocal BTMaestrul Ioan Cobâlă a trecut la cele veşnice

Maestrul Ioan Cobâlă a trecut la cele veşnice

Dirijorul Ioan Cobâlă a pierdut, vineri după-amiază, lupta pentru viaţă după aproape o săptămână petrecută în secţia de Reanimare a Spitalului Judeţean. Maestrul a suferit un accident vascular în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce se afla la o petrecere privată.

„Inevitabilul din păcate s-a produs, folclorul românesc este în doliu! Cortina a căzut… final de concert pentru Maestrul Ioan Cobala! Dirijorul, orchestratorul, compozitorul și folcloristul Ioan Cobâlă s-a restras în culisele veșniciei astăzi, 3 septembrie 2021. La ultimul spectacol i s-a decernat titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani, dirijând Orchestra Rapsozii Botoșanilor cu atâta eleganță și strălucire, remarcându-se încă o dată inteligența sa artistică, de-a dreptul admirabilă!

Dintotdeauna am apreciat dăruirea sa artistică, gestica spectaculoasă, tehnica dirijorală care îmbina elemente profunde, vivace și totodată distinse!
A fost un profesionist, un mare profesionist și un specialist de înaltă clasă!
A fost profesorul, mentorul și îndrumătorul multor soliști vocali și instrumentiști, unora chiar punându-le instrumentul în mână și schimbându-le destinul.

A lăsat urme deosebite pe unde a trecut, dar cele mai importante și frumoase realizări rămân fiica dumnealui Ioana Cobala Stewart-Jones, cu care s-a mândrit mereu și Orchestra Populară Rapsozii Botoșanilor, cu toată muzica folclorică pe care a scris-o și cu toate talentele pe care le-a descoperit, crescut și promovat. O veste tristă și neașteptată… cuvintele sunt de prisos în astfel de momente. Drum lin spre ceruri, Maestre! Veșnică pomenire! Dumnezeu să-i ierte păcatele și să-l odihnească în pace la dreapta Sa. Sincere condoleanțe familiei îndurerate! “, este mesajul celor de la Rapsozii Botoșanilor.

Peste 35 de ani la conducerea Rapsozilor

Botoşăneanul Ioan Cobâlă s-a născut pe 1 ianuarie 1947, la Drăgușeni, județul Botoșani. La nici 13 ani acesta a fost invitat să cânte la microfon, la stația de radioficare din Săveni. La Liceul „Laurian”, acolo unde a studiat, a înființat un ansamblu folcloric cu care a cucerit multe concursuri în toată țara. Imediat după liceu a devenit profesor de matematică suplinitor la Drăgușeni, iar ulterior a înființat și în satul natal o orchestră de muzică populară.

Pasiunea pentru muzică a devenit, însă, un model de viaţă aşa că botoşăneanul s-a înscris la Conservator de unde a absolvit la 27 de ani. Ulterior a primit un post la Iași, la Ateneul Tătărași, unde a înfiinţat de asemenea o orchestră, însă, la scurt timp, a venit vestea că la Orchestra de la Botoșani e nevoie de un dirijor, aşa că a venit la Botoşani, visând să facă din Rapsozii Botoșanilor o orchestră profesionistă, lucru pe care l-a şi făcut în cei peste 35 de ani pe care i-a petrecut în fruntea orchestrei. Astfel, folclorul românesc, prin bagheta lui Ioan Cobâlă, s-a transformat într-o armă cu care orchestra condusă de el a cucerit lumea. De la Chişinău la Beijing şi din Dubai la Copenhaga, viersul folclorului românesc, sub bagheta maestrului Ioan Cobâlă, a răsunat purtând pe ritmurile sale ceva din imaginea culturii româneşti.

Dirijorul Ioan Cobâlă a primit recent şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ!

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
25.6 ° C
25.6 °
24.9 °
35 %
8.8kmh
36 %
mie
25 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
23 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ori cei care primesc de pomană o duc mai bine de aruncă totul la gunoi, ori cei care dau de pomană o duc mai...

EDITORIAL

Ori de câte ori vreun politician mai dezghețat sau mai vorbăreț este întrebat de ce el și ai lui nu repară nimic din noianul...

EPIGRAMA ZILEI

Când făcut-a rezervare A greșit, se pare, tasta Și s-a-nțeles din scrisoare C-o să vină cu … nefasta! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...