Urgențe sufocate de sute de pacienți (video)

Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă începe să devină neîncăpătoare, odată cu creşterea numărului de cazuri de Covid. Astfel, numărul de prezentări a crescut foarte mult, iar spaţiul foarte mic al UPU face totul un chin atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical.

Luni, în decurs de doar şapte ore au fost nu mai puţin de 90 de pacienţi. Până marți dimineață, într-un interval de 27 de ore, au fost înregistrați 203 pacienți în Urgențe. Ambulanţele au făcut coadă, aproape toată ziua, până aproape de ieşirea din curtea unităţii sanitare, cu pacienţi cu tot felul de probleme medicale, mai mult sau mai puţin urgente.

Unul dintre motivele aglomeraţiei este creşterea numărului de cazuri Covid, mulţi dintre pacienţi fiind transportaţi cu ambulanţe sau chiar microbuzul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a fi consultaţi şi a li se efectua o radiografie şi un set de analize, după care sunt transportaţi la Infecţioase. Din această cauză, timpii de aşteptare la unele cazuri erau de zeci de minute.

„Prioritar pentru noi este pacientul şi sănătatea lui. Dar suntem limitaţi ca spaţiu, pentru o perioadă de timp, iar asta încercăm să le explicăm pacienţilor şi aparţinătorilor şi fac din nou un apel public, să vină la Urgenţe doar cei care chiar au o urgenţă medico-chirurgicală. Din cauza spaţiului restrâns timpii de aşteptare sunt foarte mari, unii pacienţi vor aştepta în containerele amenajate de afară, pentru că se va acorda prioritate urgenţelor reale”, a precizat medicul primar în medicină de urgenţă Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD.

Astfel, containerele amenajate în parcarea unităţii sanitare au început să fie folosite tot mai mult, în special cu pacienţi confirmaţi sau suspecţi cu covid. În acest sens, conducerea unităţii a demarat proceduri şi pentru montarea unor toalete publice în vecinătate, pentru pacienţii care aşteaptă în afara unităţii de urgenţe.

Deja ai votat!