Termen limită pentru depunerea declarației privind beneficiarul real

Astăzi, 1 octombrie, este ultima zi în care administratorii de firme pot depune declarația privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor. Cei care nu se conformează riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

„Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligației de depunere a declarației privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contravenție şi se sancționează cu amendă; dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale reprezentantul persoanei juridice nu depune declarația privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății”, transmit reprezentanţii Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Birocraţie reinventată

Administratorii de firme trebuie să depună la Registrului Comerțului declarația de beneficiar real după ce obligația a fost reintrodusă în Parlament printr-un amendament. Potrivit legii, persoanele juridice sunt supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăților.

Sunt exceptate de la obligația depunerii declarației regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat. De asemenea, declarația anuală se depune la oficiul registrului comerțului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declarația se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

Deja ai votat!