Botoșănean obligat să-i plătească amantei daune de 3.000 de euro, după o răzbunare pe Facebook

Un botoșănean care a jucat rolul de amant a fost obligat de instanță să-i plătească fostei iubite daune morale în valoare de 3.000 de euro, după ce a postat pe o rețea de socializare mai multe fotografii în care femeia apărea dezbrăcată. În plus, bărbatul a mai fost obligat ca, imediat ce hotărârea instanței va rămâne definitivă, să publice, pe cheltuiala sa, un extras din sentință, într-un cotidian distribuit în județele Botoșani și Suceava. Hotărârea a fost pronunțată de Judecătoria Săveni, însă nu este definitivă întrucât bărbatul a formulat apel, iar cazul va fi analizat și de Tribunalul Botoșani.

Idilă născută pe Facebook

Povestea a început în august 2018, când botoșăneanca și-a regăsit pe Facebook, după 16 ani, un fost coleg de școală din copilărie. Deși căsătorită cu un italian și mamă a doi copii, tânăra a început o relație de prietenie cu fostul coleg, care s-a transformat în decembrie 2017 într-o relație de dragoste, motivat și de faptul că, în acea perioadă, dânsa avea probleme conjugale și chiar se despărțise de soț. Așa se face că în ianuarie 2018 botoșăneanca s-a întâlnit în Timișoara cu fostul coleg, care a făcut o pasiune pentru ea. Ba mai mut, amantul s-a dus în străinătate după tânără, sperând la o viață de cuplu. Doar că după o perioadă, femeia a observat că acesta a devenit extrem de posesiv și a pus capăt relației, considerând că este cel mai bine ca fiecare să-şi vadă de viața lui. Asta cu atât mai mult în aceeași perioadă, în urma discuțiilor purtate cu soțul ei, botoșăneanca ajunsese la concluzia că trebuie să mai acorde o șansă căsniciei și a reluat astfel viața de familie.

Despărțire urmată de amenințări

Femeia l-a sunat atunci pe fostul amant și i-a adus la cunoștință decizia ei de a-și continua căsnicia și de a-și crește cei doi copii. Din acel moment a început calvarul. Asta pentru că fostul coleg a început să o sune și să-i trimită tot felul de mesaje, atât ei cât și soțului ei, după care a trecut la amenințări. I-a supravegheat mai multe zile locuința, a publicat fotografii pe pagina oficială a restaurantului unde lucrează soțul ei, a trimis în privat administratorului, respectiv angajatorului soțului ei poze cu dânsa în ipostaze intime, aceleași fotografii fiind trimise inclusiv tatălui ei, familiei soțului, continuând să o denigreze în fața familiei și a grupului de prieteni. Ba mai mult, i-a trimis mai multe mesaje susținând că „te distrug și mă distrug și eu”.„Nu îmi pasă de nimic, vei suferi cum o fac și eu deja. (…) Nu trebuia să îți bați joc de mine, că eu te-am iubit”, a fost unul dintre mesajele bărbatului.

Postări interzise de judecători

Exasperată, femeia a ajuns să facă plângere penală împotriva fostului coleg, atât la Săveni cât şi în Germania, însă, întrucât amenințările au continuat, botoșăneanca s-a adresat în 2019 instanței de la Săveni, solicitând emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să i se interzică fostului amant să mai distribuie în mediul online, respectiv pe rețele de socializare, și în mediul offline, prin SMS – uri, scrisori și alte mijloace de comunicare, a publicării și difuzării de poze și filme indecente cu ea, precum și mesaje pornografice și de amenințare. În dovedire, ea a anexat și o serie de probe, respectiv listingul de pe telefonul mobil, o parte din mesajele trimise de individ, dar și pozele cu ea postate de bărbat în mediul public. Chemat la confruntare, bărbatul a negat totul și chiar a invocat faptul că femeia i-ar fi făcut contul de Facebook și i-ar fi trimis imaginile cu pricina, însă la final judecătorii i-au interzis fostului amant să mai publice imagini cu botoșăneanca.

Amant în postură de înger

Concomitent cu acea acțiune, femeia a mai depus o plângere la instanță solicitând daune morale de 10.000 de euro pentru prejudiciile aduse. Procesul s-a judecat separat, bărbatul fiind chemat din nou în fața judecătorilor pentru a da explicații. El a recunoscut povestea de iubire, susținând că în urma discuțiilor de pe Facebook au devenit confidenți, între ei creându-se o legătură afectivă. În schimb, bărbatul a venit a venit cu o altă versiune. Astfel, femeia ar fi devenit la rândul ei foarte suspicioasă, bănuitoare, fără motiv, sens în care i-ar fi cerut chiar să îi dea parola de la contul său de Facebook, pentru a verifica dacă este singur sau are alte relații, dacă este sincer, dacă îi ascunde ceva sau nu legat de viața sa privată, el fiind de acord cu această solicitare a ei, întrucât nu avea nimic de ascuns. Ba mai mult, după ce aceasta i-a spus că este pe cale să se împace cu soțul ei, nu ar mai fi contactat-o, dându-și seama că nu pot avea un viitor comun, și chiar a blocat-o pe Facebook, aceasta contactându-l prin mesaje, de pe contul de Facebook al soțului ei și al restaurantului deținut de acesta. În plus, botoșăneanul a invocat că nu el a postat acele poze și videoclipuri indecente cu aceasta, fiind convins că femeia ar fi ar fi făcut acele postări de pe contul lui de Messenger, care are aceeași parolă cu contul de Facebook, însă el nu și-a dat seama pe moment, ci abia în luna martie 2019, când și-a schimbat parola. De asemenea, a precizat că nu el a fotografiat-o pe fosta colegă în ipostaze indecente, ci chiar ea s-a fotografiat de pe aplicația Messenger și le-a încărcat în contul său.

Daune pentru postări denigratoare

Încercând să facă lumină în acest caz, judecătorii s-au adresat societății care administrează platforma Facebook și au cerut informații despre conturile celor doi, de pe câte dispozitive s-au accesat aceste conturi și care sunt aceste dispozitive, dar firma în cauză a refuzat să ofere aceste date motivat de împrejurarea că depășesc sfera informațiilor de bază ce pot fi comunicate la cerere. Ce a contat cel mai mult în timpul procesului au fost câteva mesaje de pe un cont pe care bărbatul l-a recunoscut ca fiind al lui și în care se menționa că „îmi e milă de tine că te vede toată lumea în ipostazele alea”, după care „vb cu mine că te fac de rușine toată Germania și Italia crede-mă”. „Este proba de bază care face dovada că pârâtul a fost cel care a trimis mesajele și a făcut postările denigratoare la adresa reclamantei. Așa cum s-a arătat anterior, susținerile pârâtului în sensul că reclamanta ar fi fost cea care, de pe contul lui, cunoscând parola, ar fi postat imaginile și filmările incriminate, nu au fost dovedite și nici nu au nicio explicație logică privind vreun motiv pentru care reclamanta ar fi făcut acest lucru, care să-i afecteze propria imagine și reputație”, au motivat judecătorii. Pe de altă parte, instanța a recunoscut și culpa femeii, menționând că tânăra și-a asumat un risc „atunci când a trimis unei persoane de sex opus, cu care a avut o relație extraconjugală de scurtă durată și cu care a locuit doar 3 zile, fotografii și filmări care o înfățișau în ipostaze intime și indecente și a omis posibilitatea ca aceste imagini și fotografii să devină, într-o anumită situație, publice și să –i afecteze viața de familie”. De aceea, judecătorii au decis ca bărbatul să plătească daune de numai 3.000 de euro, nu 10.000 de euro cât solicitase botoșăneanca. Procesul va continua însă la Tribunalul Botoșani, magistrații urmând să decidă cine și cum a greșit.

 

Deja ai votat!