spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTValul 4 al pandemiei de Covid bulversează activitatea didactică

Valul 4 al pandemiei de Covid bulversează activitatea didactică

Mii de elevi botoşăneni au revenit la activitatea online, după ce unii profesori sau elevi au fost confirmaţi cu Covid. Cea mai recentă raportare transmisă de Irina Telişcă, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, arată că 3.322 de elevi, din 173 de clase, au ore online. Situaţia se schimbă, însă, de la zi la zi.

În aceste condiţii, comunicarea cadrelor didactice cu părinţii se axează mai mult pe problemele generate de actuala criză sanitară. „Astăzi s-au confirmat două cazuri de Covid în clasa noastră şi se intră în carantină 14 zile. După opt zile, elevii vor avea posibilitatea să se testeze gratuit, în urma unei programări, la cabinetul medical şcolar.  Dumneavoastră trebuie doar să vă exprimaţi acordul pentru această testare, prin completarea unui formular. Elevii care ies negativ se pot întoarce fizic la şcoală, cei pozitivi sau netestaţi rămân în online. Când trec cele 14 zile, toţi elevii revin la şcoală. Elevii care sunt vaccinaţi nu stau în carantină, pot veni la şcoală în continuare”, acesta este mesajul transmis părinţilor de dirigintele unei clase de gimnaziu, de la o şcoală din municipiul Botoşani. Totodată, părinţilor li se recomandă să monitorizeze starea de sănătate a copiilor şi să ia urgent legătura cu medicul de familie, „în caz de simptome specifice”.

În ultima perioadă, mulţi părinţi preferă să-şi ţină copiii acasă, pentru a nu se îmbolnăvi. „Ştiu că educaţia este importantă, dar mai importantă este sănătatea. Prefer să-mi ştiu copilul sănătos. O să aibă timp să recupereze materia pierdută”, a declarat un botoşănean.

Numărul persoanelor vaccinate este foarte mic

Potrivit datelor centralizate, până la această dată s-au vaccinat 1.570 de elevi, 2.121 de cadre didactice, respectiv 783 de angajaţi din rândul personalului didactic auxiliar şi nedidactic. Cifrele sunt, însă, foarte mici în condiţiile în care vorbim de o populaţie şcolară de peste 62.000 de copii şi elevi, de 4.707 cadre didactice şi 1.786 de angajaţi din categoria didactic auxiliar şi nedidactic.

În privinţa vaccinării, părerile sunt împărţite. Unele cadre s-au vaccinat, altele mai aşteaptă. În rândul profesorilor sunt şi anti-vaccinişti convinşi care nu ezită să-şi facă publice convingerile pe reţelele de socializare. „Decizia de a se vaccina este individuală. Este vorba despre un act medical şi fără acceptul omului, vaccinarea nu poate avea loc. Din discuţii, eu ştiu foarte mulţi colegi care s-au vaccinat. Acum, sigur, sunt şi colegi care nu s-au vaccinat pentru că au motive întemeiate – sunt alergici, suferinzi de anumite boli şi au recomandare de la medic să nu facă vaccinul. Alţi colegi nu doresc să se vaccineze”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.

„Vedem că lucrurile evoluează de la zi la zi în rău”

Dincolo de statistici sau de dorinţa sau refuzul de a se vaccina, în sistemul educaţional, ca de altfel în întreaga societate, domină o stare de îngrijorare.

Este o stare de îngrijorare pentru că nu ştim la ce să ne aşteptăm în perioada următoare. Vedem că lucrurile evoluează de la zi la zi în rău. Numărul cazurilor creşte, nu ştim dacă suntem la începutul acestei situaţii, suntem pe vârful valului sau începem să coborâm pe acest val al situaţiei pandemice şi atunci nu avem cum să nu fim îngrijoraţi. Această stare de incertitudine creează îngrijorare atât în rândul agajaţilor din învăţământ, cât şi al copiilor, părinţilor, al tuturor celor care sunt implicaţi în desfăşurarea activităţii didactice. În acelaşi timp, trebuie să încercăm să ne creăm un orizont de speranţă că lucrurile vor reveni la normal”, a concluzionat Liviu Axinte.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca şcolile să rămână deschise și dacă incidența trece de 6 la mie la nivelul unei localităţi. Vor fi închise clase sau școli, individual, în funcție de apariția cazurilor de Covid. Conform ordinului comun semnat de ministrul Educației și cel al Sănătății, şcolile vor fi închise atunci când jumătate din clasele unei școli au cazuri de coronavirus și și-au suspendat activitatea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.8 ° C
16.6 °
15.6 °
79 %
1.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...