ÎPS Teofan a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii „Sfântul Nicolae” Corlăteni

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat ieri, 3 octombrie, slujba de sfinţire a Bisericii „Sfântul Nicolae”, din Corlăteni. Alături de ÎPS Teofan au mai slujit preotul Stelian Ciurciun, protopop de Dorohoi, preotul profesor Petru Chichioacă, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi, preotul paroh Constantin Berbeci şi alţi preoţi din zona Dorohoi.

La invitația primarului Costel Gavril, la slujba de sfinţire au fost prezenţi, alături de localnici, Dan Nechifor, prefectul județului, deputatul Costel Şoptică, Ada Macovei, inspector şcolar general, Sorin Cornilă, consilier judeţean, Gina Butescu, directorul Şcolii Corlăteni.

Slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie Arhierească. Au fost momente de mare încărcătură emoțională și spirituală. Potrivit rânduielilor bisericeşti, după slujba de sfinţire, credincioşii s-au putut închina în Sfântul Altar.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a arătat că Biserica este un loc sfânt în care omul este chemat să se înalțe cât mai sus, în Împărăția lui Dumnezeu, chiar viețuitor în această lume. „De ce aceasta? Pentru că în biserică se săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pentru că la biserică aducem prinoasele noastre, în care așezăm dorurile, împlinirile și necazurile noastre, iar preotul le duce în Sfântul Altar și acolo le ridică în fața Sfintei Treimi, zicând: «Alte Tale, Doamne! Ale Tale dintru ale Tale, Ție își aducem și necazurile, și durerile noastre, găsește Tu o cale să ne înmulțești bucuriile și să ne dai răbdare în încercările pe care le avem». În biserică, la Sfânta Liturghie, creștinii cântă «Toată grija cea lumească, acum să o lepădăm», iar preotul se roagă pentru trezirea sufletului, pentru iertarea păcatelor, pentru împărtășirea cu Duhul Sfânt, pentru îndrăznirea cea sfântă către Dumnezeu. În biserică se pogoară Duhul Sfânt peste darurile de pâine și vin, și acestea devin Trupul și Sângele Domnului Hristos, iar la sfârșitul Liturghiei cântăm «Am văzut lumina cea adevărată, am primit Duhul cel ceresc»”, a spus ÎPS Teofan.

În finalul slujbei, preotul paroh Constantin Berbeci a primit „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru clerici. Totodată, au fost acordate distincţii de vrednicie celor care au contribuit la renovarea bisericii.

Biserica „Sfântul Nicolae” a fost construită în anul 1988 şi a aşteptat 33 de ani pentru a primi veşmântul sfinţirii.

Deja ai votat!