spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCetățean „suveran” trimis la pușcărie. A fost prins în județul Bistrița Năsăud

Cetățean „suveran” trimis la pușcărie. A fost prins în județul Bistrița Năsăud

Un botoșănean care a încălcat ani în șir normele sociale a ajuns în pușcărie după mai multe condamnări. Originar din satul Dracșani (comuna Sulița) Marinică Dandii, în vârstă de 30 de ani, a fost încarcerat săptămâna trecută în județul Bistrița Năsăud după ce, în ultimul ceas, a încercat să-și schimbe atitudinea.

„Condamnat de nenumărate ori pentru infracțiuni contra patrimoniului ori a regimului privind pescuitul și acvacultura, (…) inculpatul nu a înțeles să se îndrepte și să adopte un comportament social dezirabil. Din contră, inculpatul a dat dovadă de indiferență față de valorile sociale protejate de legea penală, neavând la acest moment valorile interne necesare pentru a-i cenzura impulsul infracțional”, au arătat procurorii care l-au trimis în judecată.

Prins de pădurari în timp ce tăia ilegal arbori din pădure

Ultima ispravă a fost comisă în județul Bistrița-Năsăud, acolo unde botoșăneanul s-a apucat să taie copaci dintr-o pădure de lângă municipiul Bistrița. Necăsătorit, fără stagiu militar efectuat, cu doar 4 clase, fără profesie și fără loc de muncă, Marinică Dandii a mers pe 21 decembrie 2018 în pădurea administrată de Ocolul Silvic Bistrița, de unde a tăiat 54 de arbori din specia gorun și alți patru arbori din specia carpen, pe care intenționa să-i transporte cu un faeton. Doar că a fost prins de un pădurar și dat pe mâna polițiștilor.

Părea să fie unul din sutele de furturi de copaci din pădurea respectivă, mai ales că prejudiciul nu era unul uriaș. Dar ce le-a atras atenția anchetatorilor a fost faptul că botoșăneanul avea antecedente penale. Ba mai mult, tăierile de arbori au fost comise în termenul de încercare de 4 ani stabilit după o altă condamnare primită de Marinică Dandii de la Judecătoria Botoșani. Când s-au interesat despre istoricul lui, anchetatorii au realizat că de fapt botoșăneanul era un fel de cetățean suveran, cu mai multe fapte la activ.

Haiducie din adolescență

Anchetele au arătat că tânărul făcea parte dintr-o familie destul ne numeroasă, cu bunica paternă, iar toți cei noua membri ai familiei (fără loc de muncă și fară venituri) locuiau într-un imobil construit din chirpici și acoperit cu azbest, cu o singură cameră de locuit, în condiții materiale precare.

Locuința familiei a fost debranșată de la rețeaua de energie electrică pe 25 noiembrie 2009, din cauza facturilor neplătite, iar pe 14 ianuarie 2011 angajații societății de distribuție a energiei electrice aridicat contorul întrucât s-a depistat racordarea ilegală la rețeaua de energie electrică. Cu toate acestea, membrii familiei Dandii au continuat să se racordeze ilegal atât la rețeaua de energie electrică, cât și la rețeaua CATV, fapt constatat în repetate rânduri de lucrătorii societății de profil, după ce au înregistrat sesizări din partea mai multor abonați din satul Dracșani despre calitatea slabă a semnalului electronic. Astfel, cu fiecare deplasare în teren, angajați firmei au identificat urme de branșare ilegală la rețeaua CATV la stâlpul amplasat în fața locuinței familiei Dandii.

Deși s-a încercat protejarea rețelei prin amplasarea unor cutii metalice, acestea au fost înlăturate de membrii familiei Dandii, continuând racordarea ilegală. Astfel, cu o frecvență zilnică aproape, la lăsarea întunericului, una dintre fete, sub directa coordonare a lui Marinică Dandii, urca pe stâlpul de la rețeaua electrică, situat peste drumul comunal, în fața locuinței lor, și efectua branșamentul ilegal la rețeaua de energie electrică, cât și la rețeaua CATV prin două cabluri ce traversau drumul comunal, la înălțime, până la stâlpul de lângă locuință și apoi la conductorul de alimentare cu energie electrică fixat în solul din curtea casei.

„Inculpatul provine dintr-o familie dezorganizată”

A fost nevoie de o percheziție domiciliară și un flagrant pentru a le putea dovedi toate aceste ilegalități. „Inculpatul provine dintr-o familie dezorganizată, lipsită de modele comportamentale ce oferă un climat favorabil implicării inculpatului în activități ilicite. Situația materială precară a familiei a constituit fondul desfășurării de către inculpat a unor activități antisociale din care acesta înțelege să obțină bani necesar întreținerii zilnice”, invocau atunci anchetatorii. Și nu a fost doar atât pentru că, încă de când era copil, Marinică Dandii a fost implicat în furturi, dar și în braconaj piscicol.

În urma acelor fapte, tânărul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Atunci, judecătorii i-au stabilit și un termen de încercare de patru ani.

Urmărit și amendat de polițiștii rutieri

Interesant este că la un moment dat botoșăneanul a obținut permis de conducere. Ba mai mult, a reușit să-și cumpere o mașină, a înființat o întreprindere individuală de confecții metalice și vindea produsele la târgurile din jur. Însă, când ajungea în trafic el reacționa după cum credea de cuviință.

Numai în 2017 a fost sancționat pentru opt contravenții privind circulația pe drumurile publice, fiind urmărit de două ori de poliție tocmai pentru că nu a oprit la semnalele agenților rutieri, dar a contestat unele amenzi pe motiv că unul dintre polițiști ar avea ceva personal cu dânsul și i-a aplicat patru sancțiuni. Cu toate acestea, judecătorii nu i-au dat niciodată câștig de cauză.

Trimis la pușcărie pentru că nu a respectat termenul de supraveghere

După ce a fost prins în pădurea de lângă municipiul Bistrița, Marinică Dandii a făcut tot posibilul să achite prejudiciul, sperând ca în acest fel să-i înduplece pe magistrați. Așa s-a și întâmplat, în condițiile în care instanța a dispus aplicarea unei amenzi penale de 2.000 de lei.

Doar că, având în vedere că era vorba de o altă faptă penală comisă în perioada de încercare, judecătorii au trebuit să revoce măsura suspendării și l-au trimis pe botoșănean la pușcărie.

„Se reține că fapta penală dedusă judecății este în sine una vădit minoră. Deși în rechizitoriu se face vorbire de noțiunea de „arbori”, inculpatul a tăiat în fapt pomi tineri cu diametre de 8-12 cm, realizând un prejudiciu de doar 839 de lei, pe care în mare parte l-a și achitat. Având în vedere atitudinea procesuală a inculpatului, gradul de pericol extrem de redus al faptei deduse judecății, eforturile depuse de inculpat pentru recuperarea prejudiciului, instanța a apreciat că pedeapsa amenzii penale este suficientă în cauză. Instanța a avut în vedere și starea de recidivă în care se află inculpatul, și efectul art. 83 din vechiul Cod penal, fapt pentru care a apreciat că agravarea excesivă a situației juridice a inculpatului nu se poate justifica la un prejudiciu de 839 de lei, recuperat aproape integral prin eforturile inculpatului”, și-au motivat sentința judecătorii.

Capturat de polițiști și încarcerat

Hotărârea definitivă a fost pronunțată pe 29 septembrie a.c., de Curtea de Apel Cluj. Dar, pentru că nu a fost de găsit la domiciliu, Marinică Dandii a fost dat în urmărire națională. O zi mai târziu el a fost prins și încarcerat.

„La data de 1 octombrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale l-au depistat, în localitatea Sărata, pe un bărbat de 30 de ani, din Dracșani, județul Botoșani, urmărit la nivel național. Împotriva acestuia, Judecătoria Bistrița a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii, prin care a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare și 2000 de lei amendă penală pentru săvârșirea infracțiunii de tăiere, fără drept, de arbori. Bărbatul a fost dus de polițiști în penitenciar”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița Năsăud.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...