duminică, iulie 21, 2024
AcasăLocal BTPromisiuni pentru o investiție uriașă în parcuri eoliene (video)

Promisiuni pentru o investiție uriașă în parcuri eoliene (video)

În plină criză a energiei președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, Valeriu Iftime, a anunţat că în judeţul Botoşani ar urma să fie construite două parcuri eoliene. Acestea ar urma să fie amplasate în comunele Mitoc și Vlădeni. Iftime susţine că, cel mai probabil, investiția ar urma să fie demarată în 2022, iar banii vor fi asiguraţi de câţiva investitori italieni. Investiţia s-ar ridica la aproximativ 200 milioane de euro.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

„Eu sunt dezvoltatorul. În Botoșani dezvoltăm 350 megawaţi (MW- unitate de măsură pentru energia electrică) în zona Mitoc și la Vlădeni 150 MW. Este un grup italian care a scos investiția la bursă și toți se reped să dea bani. Dacă ai niște bani, îi pui la bursă și îi pui pe energie pentru că pare interesant, cel puțin în zilele noastre. În 2022 începe investiția. 100 de MW îi descarci la Mitoc, dar pentru mai mult de 100 de MW trebuie să faci o linie nouă”, a declarat Valeriu Iftime.

Intenţii similare abandonate

La Botoșani au mai existat intenții pentru astfel de investiții, însă nu s-au concretizat.

În urmă cu 12 ani Valeriu Iftime anunța demararea unei investiții majore într-un parc eolian în zona comunei Mitoc, însă proiectul s-a blocat din cauză că statul a anulat schema de ajutor financiar oferită în acea perioadă.

„Acum 12 ani, împreună cu o firmă franceză, am vrut să fim investitori. În acea perioadă se mergea pe o schemă de ajutor de la stat care consta în trei certificate. Cu timpul, lumea a văzut că schema este confortabilă, ofertantă, motiv pentru care statul a tăiat două dintre aceste certificate, iar unul a fost amânat. Astfel, investiția nu a mai fost realizabilă”, a declarat oficialul.

Cât despre numărul turbinelor care ar urma să fie construite acesta nu a dorit să răspundă.

Turbinele eoliene sunt o sursă de energie alternativă și o metodă ecologică de generare a energie electrice. Un parc eolian este o zonă în care se construiesc mai multe turbine. Energia eoliană este foarte importantă pentru viitor deoarece nu poluează, costurile pentru realizarea unei centrale eoliene sunt mai scăzute decât cele pentru o centrală hidraulică, iar vântul este inepuizabil.

În zona Mitocului sunt locuri în care vântul are o viteză medie de de 7m/s (metri pe secundă) timp de 3.000 de ore pe an, ceea ce echivalează cu zonele din Sudul Țării, cum ar fi Dobrogea. Asta înseamnă un potențial eolian extraordinar”, a explicat omul de afaceri.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
22.9 ° C
23.3 °
21.6 °
62 %
0.9kmh
100 %
Dum
26 °
lun
29 °
mar
33 °
mie
31 °
joi
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Aşa-i la noi circuitul apei în natură: lichidul vital se scurge dintr-o ţeavă spartă într-o canalizare înfundată.

EDITORIAL

A devenit oficial. Ostașul s-a săturat să tot stea în slujba țării și vrea președinte. Nu știm sigur dacă visează să doarmă la Cotroceni...

EPIGRAMA ZILEI

Mult mai bine vom trăi, Bani la buget or să fie Dacă se va stabili Un impozit pe prostie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...