Sala de repetiții a Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor” poartă numele maestrului Ioan Cobâlă

Pentru a-i aduce un omagiu maestrului Ioan Cobâlă, care s-a stins din viață la începutul lunii trecute, de pe 1 octombrie sala de repetiții a Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” poartă numele fostului dirijor al Orchestrei.

„Pe 16 septembrie Consiliul Administrativ al Orchestrei a hotărât ca sala de repetiții a <<Rapsozii Botoșanilor>> să poarte numele lui Ioan Cobâlă. Îi mulțumesc maestrului Cobâlă pentru tezaurul lăsat orchestrei. Am luat această inițiativă pentru a-i aduce astfel un omagiu maestrului, este normal ca sala de repetiții unde și-a petrecut o viață sa-i poarte numele”, a declarat Dan Doboș, managerul Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor”.

Peste 35 de ani la conducerea Rapsozilor

Botoşăneanul Ioan Cobâlă s-a născut pe 1 ianuarie 1947, la Drăgușeni, județul Botoșani. La nici 13 ani acesta a fost invitat să cânte la microfon, la stația de radioficare din Săveni. La Liceul „Laurian”, acolo unde a studiat, a înființat un ansamblu folcloric cu care a cucerit multe concursuri în toată țara. Imediat după liceu a devenit profesor de matematică suplinitor la Drăgușeni, iar ulterior a înființat și în satul natal o orchestră de muzică populară.

Pasiunea pentru muzică a devenit, însă, un model de viaţă aşa că botoşăneanul s-a înscris la Conservator de unde a absolvit la 27 de ani. Ulterior a primit un post la Iași, la Ateneul Tătărași, unde a înfiinţat de asemenea o orchestră, însă, la scurt timp, a venit vestea că la Orchestra de la Botoșani e nevoie de un dirijor, aşa că a venit la Botoşani, visând să facă din Rapsozii Botoșanilor o orchestră profesionistă, lucru pe care l-a şi făcut în cei peste 35 de ani pe care i-a petrecut în fruntea orchestrei. Astfel, folclorul românesc, prin bagheta lui Ioan Cobâlă, s-a transformat într-o armă cu care orchestra condusă de el a cucerit lumea. De la Chişinău la Beijing şi din Dubai la Copenhaga, viersul folclorului românesc, sub bagheta maestrului Ioan Cobâlă, a răsunat purtând pe ritmurile sale ceva din imaginea culturii româneşti.

Dirijorul Ioan Cobâlă a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Deja ai votat!