Municipiul Botoșani –  un oraș pe harta culturală a lumii  

În perioada 1 septembrie – 31 octombrie 2021, în cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, este organizat în Botoşani Salonul Internaţional de Caricatură Botoşani – România – 2021. Manifestarea propune cunoașterea de către publicul larg a unei alte valențe excepționale a geniului marelui artist George Enescu, pasiunea pentru desen și caricatură. Despre această latură, Viorel Cosma a scris în biografia marelui muzicolog: ”Enescu era un excelent caricaturist”.

Organizatorul Salonului Internațional de Caricatură  Botoșani – România – 2021, manifestare care se desfășoară sub patronajul Consiliului Județean Botoșani, este Fundația culturală „Artepol s Art Debelly”, în colaborare cu Editura Hertzog din Târgu Mureș.

Promovarea internațională a evenimentului, selectarea membrilor juriului  și corespondența cu autorii lucrărilor este asigurată de un cunoscător de anvergură al domeniului, botoșăneanul Ioan Serediuc, în colaborare cu președintele juriului Salonului, fălticeneanul Doru Axinte, un cunoscut caricaturist, câștigător al unor premii de prestigiu în Italia, Germania, China, Belgia, Cehia și Croația.

Potrivit organizatorilor, până la această dată sau fost trimise la Botoşani peste 200 de lucrări realizate de 103 de artiști plastici din 36 de țări, printre care Arabia Saudită, Brazilia, Bulgaria, Macedonia, Malaezia, Maroc, Mexic, Republica Moldova, Peru, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Siria, Spania, Turcia, Ucraina, Uruguay. Din România au trimis lucrări 18 artiști plastici, între care și botoșănenii Liviu Șoptelea și Florin Grosu.

Lucrările vor fi selectate de un juriu din care fac parte artişti din Brazilia, Bulgaria, Malaezia, Maroc, Polonia, Portugalia, Rusia și România. Vor fi acordate nouă de 9 premii. Marele Premiu al Salonului este Trofeul de Excelență George Enescu, cu moto-ul ”mi-am slujit țara cu armele mele: pana, vioara, bagheta”,  o lucrare realizată de Mihai Debeli, președintele Fundației „Artepol s Art Debelly”.

Lucrările  selectate vor fi expuse la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, acestea urmând a face obiectul unui itinerar expozițional care se va încheia în anul 2023, printr-o manifestare organizată la Ateneul Român. Catalogul  cu lucrările Salonului va cuprinde și biografiile participanților și membrilor juriului.

Salonul Internațional de Caricatură  Botoșani – România este deja promovat pe cele mai importante site-uri internaționale de profil și va fi inclus în cataloagele cu principalele manifestări organizate în domeniu.

Deja ai votat!