joi, august 18, 2022
AcasăLocalRecomandări pentru evitarea incendiilor în locuinţe

Recomandări pentru evitarea incendiilor în locuinţe

Reprezentanţii Delgaz Grid vin cu o serie de recomandări pentru cetăţenii care, pentru sporirea confortului termic în locuinţe folosesc reșouri, radiatoare electrice, panouri electrice decorative, pături electrice sau aeroterme. „Din păcate, sezonul rece generează și cele mai multe incidente, unele tragice, care decurg din nerespectarea unor reguli minime de siguranță în utilizarea acestor dispozitive. În general, conectăm aparatele electrice de încălzire la prizele existente în locuințe, dar regimul lor de funcționare nu este adaptat întotdeauna instalații-lor electrice și pot deveni periculoase, atât pentru noi, cât și pentru cei dragi, dacă: bu verificăm starea instalației electrice, atunci când utilizăm o sursă de încălzire; nu citim instrucțiunile de utilizare pentru a ne informa privind modul și timpul de folosire; utilizăm sursele de încălzire în spații umede (băi), chiar dacă nu sunt protejate la acțiunea apei; folosim aparatele de încălzire electrică lângă cărți, perdele sau alte materiale textile ori le amplasăm pe covoare; acoperim aparatele electrice cu obiecte vestimentare. Toate acestea, alături de o priză defectă, o siguranță necalibrată, un contact imperfect și lipsa supravegherii sunt elementele care pot genera evenimente tragice”, se arată într-un comunicat transmis de Sorin Munteanu, specialist comunicare externă în cadrul Delgaz Grid.

Specialiștii Delgaz Grid recomandă: utilizarea de instalaţii electrice fără improvizații; evitarea alimentării mai multor receptoare electrocasnice de putere mare din aceeaşi priză (circuit); utilizarea de siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă; verificarea periodică a cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuirea atunci când sunt uzate. Totodată, se impune ca la suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora, proprietarii locuinţelor să solicite sprijinul personalului autorizat pentru a vedea dacă intalaţia existentă poate prelua consumul. Aparatele electrice trebuie amplasate şi folosite departe de mediile cu umiditate crescută. Aparatura electrocasnică trebuie instalată şi utilizată respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. Foarte importantă este şi folosirea de aparate electrice omologate.

Dimensionarea instalaţiilor pentru majoritatea locuinţelor construite înainte de 1989 nu a avut în vedere utilizarea intensivă a unor aparate electrice mari consumatoare de energie. În plus, la casele vechi, mai ales din mediul rural (așa numitele <case bătrânești>), instalațiile au fost dimensionate pentru un consum redus, corespunzător pentru un minim de iluminat și receptoare electrice de mică putere, disponibile în acea vreme (radio, TV, frigider)”, a transmis Sorin Munteanu.

Numărul incendiilor din locuinţe a crescut cu 9,4%

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în perioada 1 ianuarie – 31 august 2021, numărul incendiilor la locuințe a crescut cu 9,4% față de perioada similară a anului trecut, ajungând la un total de 4.856 de astfel de evenimente. Dinamica acestor incendii în funcţie de tipul locuinţelor relevă faptul că locuinţele de tip unifamilial (case individuale) sunt mai vulnerabile din cauza unor factori precum tipul materialelor de construcții folosite sau incidența improvizațiilor efectuate de proprietari ori persoane neautorizate la rețeaua electrică a locuinței sau a sistemelor de încălzire a acesteia.

Practic, majoritatea incendiilor la locuințe sunt generate de instalațiile electrice defecte sau cu improvizații, de coșuri de fum defecte sau necurățate și de mijloacele de încălzire.

Intervenţiile asupra instalaţiilor interioare trebuie realizate doar de către specialişti autorizaţi, care oferă garanţia respectării normelor tehnice şi de siguranţă. Solicitarea serviciilor unor <meşteri de ocazie>, chiar dacă aparent presupune costuri mai mici, implică riscul executării unor lucrări defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugerea de bunuri materiale, rănirea sau decesul unor persoane.

Mai multe sfaturi și recomandări despre utilizarea în siguranță a surselor de energie și gaze pot fi găsite pe conturile de social media ale proiectului România Sigură”, a concluzionat Sorin Munteanu.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
27.7 ° C
27.8 °
27.6 °
42 %
4.8kmh
28 %
joi
30 °
vin
32 °
sâm
33 °
Dum
35 °
lun
34 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

De unde se vede că în nordul țării populația îmbătrânește.

EDITORIAL

Vacanța estivală se apropie de sfârșit și deja se pot trage unele concluzii. Oficial vorbind, acesta a fost cel mai prost sezon pentru cei...

GÂNDUL ZILEI

Asemănarea dintre bărbaţi şi femei constă în faptul că şi ei şi ele, când văd ceva nou şi în trend, nu se pot abţine...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...