Sărbătoare la Biserica Vovidenia

Pe 21 noiembrie, de marea sărbătoare Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Biserica Vovidenia îşi va sărbători hramul. Programul liturgic prilejuit de hram începe vineri, 19 noiembrie, de la ora 17:00, cu Acatistul Sfintei Cruci și Acatistul Sfinţilor Împărați Constantin și Elena, urmate de la ora 18:00 cu Sfântul Maslu cu șapte preoți.

Programul liturgic mai include următoarele slujbe:

20 noiembrie

ora 7:00 – Sfânta Liturghie și Pomenirea celor adormiți

ora 16:00 – Acatistul Sfântului Efrem cel Nou și Acatistul Sfintei Ecaterina

ora 17:00 – Vecernia Mare și Litia

21 noiembrie

ora 7:00 – Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului

ora 7:30 – Utrenia

ora 9:20 – Sfânta Liturghie și Pomenirea ctitorilor, slujitorilor și enoriașilor adormiți ai Bisericii

Ora 17:00 – Vecernia și Acatistul Sfântului Ioan Rusul.

Biserica Vovidenia a fost ridicată între anii 1834 – 1838 fiind ctitorită de familiile de boieri Cârstea şi Varlaam. Biserica a fost construită în timpul domniei voievodului Mihai Grigore Sturza, pe locul unei bisericuţe din lemn, ridicată de Manole Varlaam.

Uşa de la intrare este din metal, masivă, cu motive florale simpliste, datează din anul 1834 şi are închizătoarele în stare de funcţionare. Biserica Vovidenia este monument istoric, înregistrat în anul 1956 şi reactualizat ca monument de arhitectură, din care cauză a fost şi este socotită tot timpul ca importanţă, imediat după Biserica „Sfântul Nicolae” Popăuţi (1496), Biserica „Sfântul Gheorghe” (1541) şi Biserica Uspenia (1552).

Biserica Vovidenia are în patrimoniu părticele din moaştele sfinţilor Ecaterina, Efrem cel Nou, Ioan Rusul, Sfântului Ierarh Ignatie, Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, dar şi un fragment din Sfânta Cruce.

Deja ai votat!