Ore de educaţie juridică în şcoli

Asociația VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție promovează educaţia juridică în şcoli. De peste cinci ani această asociaţie distribuie în școli, în mod gratuit, ghidul „Elevul și legea” scris de judecătorul Cristi Danileț, și organizează sesiuni gratuite de instruire a profesorilor care predau acest opțional.

Printre cei care au primit ghidul „Elevul şi legea” se află şi 259 de elevi botoșăneni. Acest ghid va fi folosit în cadrul orelor de educație juridică de către elevii şcolilor gimnaziale „Elena Rareș”, „Grigore Antipa”, Nr. 13 şi Cătămărăști-Deal. În desfășurarea activităților, elevii și profesorii pot folosi aplicația Lege-n-Dar. Gândește legal!, concepută special pentru lecții interactive, atractive pentru elevi.

Potrivit celor precizate de Ada Macovei, inspector şcolar general, ghidul include informaţii despre drepturile tânărului și ale copilului, dreptul la viață, copilul și identitatea sa, elevul și școala – drepturi, îndatoriri, interdicții, viața socială și viața de familie, copilul și mijloacele de comunicare, pericolele de pe rețelele de socializare precum și minorul în procesul judiciar.

IŞJ colaborează şi cu Corpul Profesional al Mediatorilor

Inspectoratul Școlar Județean implementează proiectul județean „Susținem educația juridică și medierea în școli la copii și adolescenți”, derulat în parteneriat cu Consiliul de Mediere prin Corpul Profesional al Mediatorilor din județul Botoșani, beneficiari fiind elevii din clasele V – XII.

Proiectul are drept scop inițierea în aspecte juridice privind drepturile omului, unele aspecte ale procesului legislativ, probleme generale privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar și a procedurilor judiciare, elemente de drept civil și drept penal, problematica prevenției și a combaterii corupției, aspecte referitoare la organizații și relații internaționale.

Scopul imediat al proiectului este acela de a-i familiariza pe elevi cu  principalele reglementări ce se aplică în viața cotidiană. Se insistă mai ales pe responsabilități: interdicții, permisiuni, proceduri aplicabile, sancțiuni posibile, efecte ale implicării într-o procedură disciplinară sau judiciară asupra individului și viitorului său.

Elevii vor fi familiarizați și cu conceptul de mediere. Scopul medierii și scopul educativ al acestuia va da rezultatele scontate, conducând inclusiv la diminuarea fenomenului de violență în școli. Se vor prezenta medierea și avantajele medierii profesorilor și elevilor și se vor organiza, cu elevii participanți, roll-play-uri legate de  diverse spete de conflicte școlare, cu scopul de a-i determina pe elevi să conștientizeze eleganța cu care disputele școlare se pot soluționa cu ajutorul unui mediator adult sau a unui mediator şcolar”,  a concluzionat Ada Macovei.

Deja ai votat!