spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTOre de educaţie juridică în şcoli

Ore de educaţie juridică în şcoli

Asociația VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție promovează educaţia juridică în şcoli. De peste cinci ani această asociaţie distribuie în școli, în mod gratuit, ghidul „Elevul și legea” scris de judecătorul Cristi Danileț, și organizează sesiuni gratuite de instruire a profesorilor care predau acest opțional.

Printre cei care au primit ghidul „Elevul şi legea” se află şi 259 de elevi botoșăneni. Acest ghid va fi folosit în cadrul orelor de educație juridică de către elevii şcolilor gimnaziale „Elena Rareș”, „Grigore Antipa”, Nr. 13 şi Cătămărăști-Deal. În desfășurarea activităților, elevii și profesorii pot folosi aplicația Lege-n-Dar. Gândește legal!, concepută special pentru lecții interactive, atractive pentru elevi.

Potrivit celor precizate de Ada Macovei, inspector şcolar general, ghidul include informaţii despre drepturile tânărului și ale copilului, dreptul la viață, copilul și identitatea sa, elevul și școala – drepturi, îndatoriri, interdicții, viața socială și viața de familie, copilul și mijloacele de comunicare, pericolele de pe rețelele de socializare precum și minorul în procesul judiciar.

IŞJ colaborează şi cu Corpul Profesional al Mediatorilor

Inspectoratul Școlar Județean implementează proiectul județean „Susținem educația juridică și medierea în școli la copii și adolescenți”, derulat în parteneriat cu Consiliul de Mediere prin Corpul Profesional al Mediatorilor din județul Botoșani, beneficiari fiind elevii din clasele V – XII.

Proiectul are drept scop inițierea în aspecte juridice privind drepturile omului, unele aspecte ale procesului legislativ, probleme generale privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar și a procedurilor judiciare, elemente de drept civil și drept penal, problematica prevenției și a combaterii corupției, aspecte referitoare la organizații și relații internaționale.

Scopul imediat al proiectului este acela de a-i familiariza pe elevi cu  principalele reglementări ce se aplică în viața cotidiană. Se insistă mai ales pe responsabilități: interdicții, permisiuni, proceduri aplicabile, sancțiuni posibile, efecte ale implicării într-o procedură disciplinară sau judiciară asupra individului și viitorului său.

Elevii vor fi familiarizați și cu conceptul de mediere. Scopul medierii și scopul educativ al acestuia va da rezultatele scontate, conducând inclusiv la diminuarea fenomenului de violență în școli. Se vor prezenta medierea și avantajele medierii profesorilor și elevilor și se vor organiza, cu elevii participanți, roll-play-uri legate de  diverse spete de conflicte școlare, cu scopul de a-i determina pe elevi să conștientizeze eleganța cu care disputele școlare se pot soluționa cu ajutorul unui mediator adult sau a unui mediator şcolar”,  a concluzionat Ada Macovei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.6 ° C
21 °
20.5 °
42 %
2.4kmh
95 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...