Piesă din patrimoniul Muzeului Județean, inclusă pe Lista Roșie a Obiectelor Culturale Expuse Riscului

În luna octombrie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM – International Council of Museums) a anunțat oficial definitivarea Listei Roșii a Obiectelor Culturale Expuse Riscului din Europa de Sud-Est (Red List of Southeast European Cultural Objects at Risk).

În Lista Roșie a fost inclusă și una dintre cele mai reprezentative piese aflate în inventarul Muzeului Județean Botoșani, celebra statuetă antropomorfă feminină aparținând culturii Cucuteni cunoscută ca „Venus de Drăgușeni”. Aceasta a fost inclusă în categoria „Arheologie – Istorie Naturală și Sculptură”.

“Documentul a fost elaborat de către echipe de experți din întreaga regiune sud-est-europeană, reunind 119 piese aflate în inventarul a 45 de instituții muzeale din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia și Slovenia”, au transmis reprezentanții instituției.

Menirea Listei Roșii a ICOM este aceea de a statua valoarea excepțională a bunurilor selectate, de a atrage atenția asupra riscurilor care le privesc din perspectiva furtului, a procurării ilicite sau a comerțului ilegal, respectiv de a reitera protecția legală de care bunurile patrimoniale în cauză se bucură la nivel național și internațional.

Deja ai votat!