Protest în lanțuri pe caldarâmul din Piața Revoluției, în sunet de tobă și de vuvuzele (VIDEO)

Zeci de polițiști, polițiști de frontieră și polițiști din Penitenciarul Botoșani au manifestat astăzi în fața sediului Instituției Prefectului în semn de protest față de nemajorarea salariilor polițiștilor și a neindexării pensiilor celor din sistemul de Ordine Publică. A fost poate cel mai zgomotos protest al polițiștilor de până acum, din arsenalul sindicaliștilor făcând parte vuvuzele, tobe, portavoce și o boxă portabilă, care au completat tabloul general cu pancarte purtând tot felul de mesaje la adresa guvernanților sau a conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI)

De departe, cea mai pitorească apariție a fost cea a vicepreședintelui sindicatului „Europol” la nivel național, Ioan Cănărău, care a venit tocmai din județul Neamț cu o mașină special echipată și i-a susținut pe polițiștii botoșăneni. Din „recuzita” viceliderului național nu a lipsit un lanț de ocnaș pe care acesta și l-a prins la picioare și l-a târâit permanent pe pavajul din Piața Revoluției, vorbind la microfonul conectat la boxa portabilă, arătând că bătălia pentru drepturile colegilor de breaslă trebuie asumată real și de către toți. Iar pentru ca imaginea să fie și mai sugestivă, acesta a purtat pe umăr și o mătură „îmbrăcată” elegant ce încerca să simbolizeze conducerea MAI.

Acţiuni organizate la nivel naţional

Protestul de astăzi de la Botoșani a făcut parte dintr-un program mai amplu declanșat la nivel național de Sindicatul „Europol” întrucât în rândul polițiștilor circulă o serie de informații potrivit cărora că nici anul viitor nu vor fi aplicate prevederile legii salarizării unice.

„De-a lungul timpului, de când a intrat legea în vigoare mai multe categorii au beneficiat de ea, demnitarii în primul rând apoi medicii, apoi profesorii au avut o mărire. Noi am fost lăsați la urmă, ni s-au făcut promisiuni cu reeșalonări cu tranșe, patru tranșe undeva în cinci ani să ajungem și noi acolo unde trebuie să fim cu salariul dar până și acestea au fost înghețate prin ordonanțe de urgență sau alte măsuri”, a declarat Dragoș Țeoanu, lider organizației sindicale „Europol” Botoșani.

“Guvernul României refuză să aplice legea salarizării unice și ne fură la bani”

Pe lista revendicărilor a figurat, însă și indexarea cu indicele de inflație a pensiilor foștilor polițiști. „Nu vrem să mai fim bătaia lor de joc. Ei refuză să respecte legea, noi suntem obligați prin natura meseriei să respectăm legile țării. Guvernul României refuză să aplice legea salarizării unice și ne fură la bani. Am decis să protestăm. Nu mai suntem de acord cu așa zisa politică a lor privitoare la polițiști, pentru că noi suntem cei mai abuzați. Alte categorii de bugetari sunt la zi cu privire la legea salarizării. La nivelul anului 2022 li s-au aplicat deja cu câțiva ani în urmă aceste măsuri de salarizare”, a spus la rândul său Ioan Cănărău, vicepreședintele la nivel național a Sindicatului „Europol”.

După circa o oră de scandări în Piața Revoluției, o delegație a protestarilor a fost invitată la o rundă de discuții cu prefectul județului, Dan Nechifor, care le-a promis sindicaliștilor că „va întreprinde toate demersurile necesare privind transmiterea, în vederea soluționării, a tuturor revendicărilor către Guvernul României”.

Dacă revendicările polițiștilor nu vor avea ecou și nu vor fi urmate de aplicarea legii, sindicaliștii spun că vor continua protestele. Astfel, în cursul zilei de mâine, joi, 16 decembrie a.c., aceștia vor picheta sediul MAI iar vineri polițiștii vor picheta sediile din București ale celor trei partide care fac parte din coaliția guvernamentală – PNL, PSD și UDMR.

 

Deja ai votat!