Problema Liceului “Elie Radu”, transferată la Ministerul Educaţiei

Înfiinţat în anul 1972, Liceul "Elie Radu" este singurul liceu cu profil construcţii din judeţul Botoşani

Măsura de a lăsa Liceul „Elie Radu” fără personalitate juridică” şi anexarea la Liceul „Dimitrie Negreanu”, chiar dacă a fost respinsă în Consiliul Municipal, continuă să provoace temeri în rândul celor care susţin că ar fi păcat să fie desfiinţată o unitate cu tradiţie în învăţământul botoşănean. În spaţiul public sunt vehiculate şi informaţii potrivit cărora la mijloc ar fi vorba de unele interese, dar nimeni  nu-şi asumă, însă, declaraţii oficiale care să facă lumină în această direcţie.

Printre cei care se zbat ca Liceul ”Elie Radu” să rămână de sine stătător se află şi profesorul Constantin Olaru, cel care a condus unitatea liceală până în anul 2002, când a ieşit la pensie. Liceul avea atunci 1.500 de elevi. Cum a ajuns să aibă sub 300 este greu de înţeles, mai ales că este mare nevoie de forţă de muncă în domeniul construcţiilor.

Liceul ar putea fi salvat cu un plan de şcolarizare 

Unii aleşi locali susţin că unitatea poate fi salvată prin anexarea unei grădiniţe, stabilirea unui plan de şcolarizare pentru realizarea căruia conducerea şi cadrele didactice ale liceului să facă demersuri, inclusiv la fiecare unitate de învăţământ din judeţ, înfiinţarea unor clase de învăţământ dual, cu sprijinul agenţilor economici. Soluţii ar fi, numai să existe voinţă pentru păstrarea unei unităţi care anul viitor ar urma să sărbătorească jumătate de secol de la înfiinţare.

Părerea unanimă este aceea că trebuia făcut mai mult pentru atragerea elevilor la acest liceu, pentru a se evita situaţia critică de acum.

Am informat Ministerul Educaţiei că Liceul <Elie Radu> nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi unitate cu personalitate juridică. Aşteptăm decizia ministerului”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general.

Situaţia liceului va fi analizată în colegiul Prefectural 

Prefectul Dan Nechifor intenţionează să abordeze subiectul în cadrul viitoarei şedinţe de Colegiu Prefectural. „Voi discuta cu conducerea IŞJ, mai ales că se pot găsi soluţii. Una ar fi anexarea unei grădiniţe, cum s-a făcut şi la alte unităţi. Totul ţine de dorinţa păstrării unei unităţi de învăţământ de către cei de la inspectoratul şcolar. Chiar toate şcolile se încadrează în cifrele cerute de lege? Sunt comunităţi unde am în câte o clasă copii de la clasa I până la clasa a IV-a. Şcolile din mediul rural se încadrează sau nu în condiţiile legale? De ce Liceul <Elie Radu> este singurul care se desfiinţează?”, a declarat Dan Nechifor.

Potrivit oficialului, ar trebui analizată şi situaţia unor unităţi liceale din mediul rural pentru a vedea dacă toate se încadrează în prevederile legale vizând populaţia şcolară.

“Eforturile ar trebui făcute în sensul salvării acestui liceu”

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI) susţine că eforturile ar trebui făcute în sensul salvării acestui liceu, nu al desfiinţării. „Consider că acest liceu poate fi salvat prin întocmirea unui plan de şcolarizare realizabil. Dacă-i întrebăm pe copii, ei vor spune că vor informatică, ştiinţe sociale, nu vrea nimeni să se facă lăcătuş, constructor, însă realitatea din piaţa muncii e alta. Trebuie să ţinem cont şi de ce se întâmplă în lumea asta. Nu pregătim numai istorici, filozofi pentru că părinţii copiilor vor ştiinţe sociale. Copiilor trebuie să li se spună că domeniul construcţiilor sunt destule meserii care asigură o sursă de venit bună”, a declarat Liviu Axinte.

Potrivit liderului sindical, la liceul „Elie Radu” poate fi arondată o grădiniţă, spre exemplu, cea care este acum structură a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”.

“În această perioadă, liceele trebuie să prezinte la IŞJ planul de şcolarizare pe anul şcolar 2022 – 2023. Am dorit să aflăm câte clase vor fi propuse pentru anul şcolar viitor la Liceul „Elia Radu”, însă profesorul Nicoleta Delia Vieru, directorul liceului, a transmis că este în concediu medical”, a mai spus Liviu Axinte. Planurile vor fi analizate în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS), structură care funcţionează pe lângă IŞJ.

Săptămâna trecută, în cadrul CLDPS s-au discutat solicitările agenţilor economici în meserii care ţin de şcoala profesională adresate liceelor. „Din ce înţeleg eu, agenţii economici ar fi făcut cerere şi către Liceul <Elie Radu> pentru a şcolariza. Deocamdată nu este luată o decizie, mai urmează întâlniri ale CLDPS”, a concluzionat Liviu Axinte.

Liceul Tehnologic “Elie Radu” a fost înfiinţat în anul 1972 şi este singurul liceu cu profil construcții din județul Botoșani.

Deja ai votat!