Cultivatorii de usturoi au primit banii de la stat

Fermierii care au înființat culturi de usturoi și au fost înscriși ca beneficiari eligibili în “PROGRAMUL USTUROI 2021”, au primit astăzi subvenția acordată de stat.

“Suma totală plătită este de 1.407.578 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 436/2021 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de USTUROI” a transmis Cristian Delibaș, directorul DAJ.

Botoşaniul fruntaş la cultivarea usturoiului 

Județul Botoşani figurează în prezent în top 10 la nivel național în ceea ce privește suprafețele cultivate cu usturoi.

Programul de sprijinire a cultivatorilor de usturoi a apărut după ce analizele au arătat că, în ultimii zece ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, în timp ce importurile au crescut semnificativ. În schimb, suprafeţele au început să crească, după acordarea subvenţiilor de 3.000 de euro la hectar.

Anul trecut, în total, în județ 109 producători au fost incluși în program, suprafața cultivată cu usturoi fiind de circa 100 de hectare. Banii, circa 680.000 de lei, au fost asigurați de Ministerul Agriculturii, iar plățile s-au făcut prin intermediul Direcției Agricole Botoșani.

Deja ai votat!