Ajutorul de deces se majorează din ianuarie

Începând de anul viitor, ajutorul de deces plătit de stat rudelor persoanelor decedate care sunt asigurate în sistemul public de pensii se va majora. Potrivit proiectului de buget adoptat de Guvern valoarea acestuia va ajunge la 6.095 de lei, urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2022. În prezent, ajutorul de deces este de 5.380 de lei.

Potrivit reglementărilor în vigoare, cuantumul ajutorului de deces se va acorda diferențiat, în funcție de specificul situațiilor existente. Astfel, suma de 6.095 de lei va fi plătită persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar, iar jumătate din această valoare, 3.048 de lei, se plătește în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului, potrivit evz.ro.

Ajutorul poate fi solicitat de o singură persoană, de regulă cel care a suportat cheltuielile de înmormântare pentru defunct. Acesta poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada suportării cheltuielilor de înmormântare. Conform legii, ajutorul de deces se calculează prin raportarea la câștigul salarial brut lunar. Concret, ajutorul de deces trebuie să fie cel puțin egal cu câștigul salarial mediu brut.

Ca să se aplice, Proiectul legii bugetului pentru 2022 trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Tot mai multe ajutoare de înmormântare plătite la Botoșani

În primele opt luni ale acestui an Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Botoşani a plătit 3.602 de ajutoare de deces, cele mai multe în urma decesului unor pensionari, 3.380, în valoare de aproximativ 18.167.960 lei. De asemenea, s-au plătit şi 222 de ajutoare de deces pentru persoane asigurate, în valoare de aproximativ 911.998 lei. În 2020, la CJP Botoşani au fost înregistrate şi plătite 5.279 de ajutoare de înmormântare pentru pensionari, în valoare de 29.319.985 le și 297 de ajutoare pentru cei asigurați, în valoare de 1.277.094 lei.

Deja ai votat!