Vine zăpada și la Botoșani (video)

În orele următoare și pe parcursul zilei de mâine, în județele Neamț, Iași, Suceava și Botoșani vor predomina ninsorile și se va depune un strat de zăpadă subțire, dar care va înfrumuseța peisajul specific zilelor de Crăciun.

În special în zonele montane și submontane din județul Suceava, se va putea depune un strat de zăpadă mai consistent, de peste 10-15 cm, deși grosimi de peste 5 cm se vor putea consemna și în județul Neamț și chiar zonele mai înalte din județele Iași și Botoșani.

Prezența unei configurații sinoptice de tip șa barică pe axa de dilatare, cu un culoar depresionar în zonele central-sud-estice ale continentului și o dorsală anticiclonică în extindere către regiunile nordice ale României, determină în cea mai mare parte a țării apariția precipitațiilor însemnate cantitativ, iar pe versanții cu expunere vestică, chiar abundente.

În același timp, dorsala permite pătrunderea aerului rece, arctic maritim (mA) către regiunea de Nord a Moldovei, lucru ajutat și de configurația lanțului carpatic (efectul Coandă).

În prima imagine, estimarea stratului de zăpadă pentru seara zilei de mâine, 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, conform modelului Euro 4.

Sursa foto:

WXCHARTS.com
Meteologix.com

Andrei Elias Călugăru

Deja ai votat!