joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTProces de abuz trimis la rejudecare

Proces de abuz trimis la rejudecare

Surpriză în dosarul penal intentat primarului comunei Călărași. Achitată de instanța de fond pentru abuz în serviciu, Elena Vrajotis, nu a scăpat de emoții întrucât magistrații Curții de Apel Suceava au dispus ieri rejudecarea cazului. Prin urmare, dosarul se va întoarce la Judecătoria Botoșani, care va trebui să dispună o nouă sentință. Decizia a venit după ce Curtea de Apel Suceava a admis apelurile formulate de procurori și de doi fermieri.

„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani şi de părţile civile Arnăutu Costel şi Arnăutu Petronica. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe”, se menționează în hotărârea Curții de Apel Suceava.

Elena Vrajotis a fost trimisă în judecată în august 2017 sub acuzaţia de abuz în serviciu pe motiv că timp de doi ani ar fi refuzat în mod nejustificat să elibereze certificatele de producător unei familii de fermieri locali. Faptele s-ar fi petrecut în 2014, când soţii Costel şi Petronica Arnăutu, consideraţi cei mai mari crescători de animale din comună, au cerut primăriei eliberarea certificatelor de producător pentru a-şi putea valorifica produsele agricole şi animale, dar au fost amânaţi.

Ulterior, ei au reiterat cererea la începutul lui 2015, prin care au anexat documente eliberate de către medicul veterinar referitoare la efectivul de ovine și caprine pe care îl dețineau, dar li s-a răspuns că actul nu poate fi eliberat, întrucât documentaţia este incompletă şi prezintă neconcordanţe referitor la evoluţia efectivelor de animale. Pe tot parcursul anilor 2014 -2015, între cei doi fermieri şi primărie s-a purtat o întreagă corespondenţă, atestatele de producător fiind obţinute abia în 2016.

Primărie obligată să plătească daune

În demersul lor, soţii Costel şi Petronica Arnăutu s-au adresat inclusiv instanţei de judecată, Tribunalul Botoşani obligând comuna Călăraşi să le plătească daune de peste 100.000 de lei. Asta pentru că, în urma refuzului de eliberare a certificatelor de producători, soţii Costel şi Petronica Arnăutu nu au avut cum să-şi valorifice produsele şi au pierdut un contract cu un prestator de servicii. Ulterior, cei doi au făcut şi o plângere penală împotriva primarului şi a unor funcţionari din cadrul primăriei, ancheta finalizându-se în august 2017 cu trimiterea în judecată a Elenei Vrajotis, care a respins de fiecare dată acuzațiile, susținând că cei doi fermieri nu ar fi îndeplinit de fapt condiţiile cumulative impuse pentru eliberarea atestatului, cererea fiind rezolvată când au depus toate documentele solicitate.

„Nu a existat niciun refuz din partea noastră. Toate documentele au fost eliberate la timp, dar aici este vorba de o lucrătură politică, despre care nu pot să comentez prea mult. La emiterea carnetului de producător lucrează o comisie şi nu primarul”, a spus atunci Elena Vrajotis.

Achitare în primul proces

Primul proces s-a derulat pe rolul Judecătoriei Botoșani, iar după mai bine de doi ani instanța a dispus achitarea, pe motiv că faptele reţinute nu sunt prevăzute de legea penală.

„Din perspectiva condiției de tipicitate a elementului material al infracțiunii de abuz în serviciu constând în încălcarea unei îndatoriri de serviciu prin îndeplinirea ei defectuoasă, trebuie identificate atribuțiile de serviciu care au fost încălcate și dispozițiile legii, ca act adoptat de Parlament sau Ordonanță emisă de Guvern, care prevăd în mod expres aceste atribuții și conduita corespunzătoare ce trebuia urmată de inculpat. În prezenta cauză nu există nicio neîndeplinire ori îndeplinire defectuoasă a atribuțiilor de serviciu prevăzute în mod expres de legislația primară care să fi fost încălcate de primarul Comunei Călărași privind eliberarea certificatului de producător pentru anul 2014”, se arată în motivarea sentinței. Hotărârea Judecătoriei Botoşani a fost atacată cu apel, iar în baza deciziei Curții de Apel de ieri sentința de achitare a fost desființată în totalitate. Prin urmare, procesul va fi reluat de la zero.

Elena Vrajotis este unul dintre cei mai longevivi primari din judeţ, ea deţinând mandatul de primar timp de trei mandate consecutive.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.5 ° C
6.7 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...