Petiţie online pentru bursele de merit ale elevilor

Modificările aduse de guvernanţi în privinţa acordării burselor de merit nu au rămas fără ecou. Astfel, patru elevi şi câteva structuri reprezentative din ţară au iniţiat o petiţia online „Elevii vor burse de merit de la 8.50!”. Printre iniţiatori se află ţi elevul botoşănean Ştefan Alexoaie şi Consiliul Şcolar al Elevilor din Colegiul Economic „Octav Onicescu”.

Nemulţumirile au apărut după ce, pe 4 ianuarie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei numărul 5870 din 2021 pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. Printre modificări se numără majorarea plafonului de acordare a bursei de merit de la 8.50 la 9.50.

Faptul că ordinul a fost publicat peste noapte, din pix, neexistând vreun proiect în consultare publică pe site-ul Ministerului Educației, reprezintă o încălcare crasă a prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică”, susţin iniţiatorii petiţiei.

Sute de mii de elevi ar urma să rămână fără burse 

Potrivit acestora, în urma aplicării modificării, 700.000 de elevi din România rămân fără burse. La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean încă nu au fost centralizate datele vizând elevii care vor pierde bursa de merit, urmare a acestui ordin.

Lipsa de consultare publică, încălcând flagrant principiul transparenței decizionale, pune în pericol beneficiarii primari ai educației, cei mai afectați de schimbările curente din sistemul de învățământ. Opiniile elevilor, profesorilor și părinților trebuie să fie ascultate de către minister”, au mai transmis iniţiatorii petiţiei.

Bursele școlare au fost introduse în anul 1995, cu scopul de a combate abandonul școlar, de a susține elevii dezavantajați să studieze și de a promova performanța școlară.

Petiția poate fi semnată aici: https://campaniamea.declic.ro/p/burseelevi850.

Deja ai votat!