vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTBani pentru drumuri repartizaţi în şedinţa de CJ

Bani pentru drumuri repartizaţi în şedinţa de CJ

Consilierii județeni au avut astăzi ședință extraordinară și au votat proiectul de hotărâre  privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, pe anul 2022 şi estimările pentru anii 2023 – 2025.

Suma totală alocată judeţului Botoşani, prin legea bugetului de stat, este de 18,781 milioane de lei din cotele defalcate din TVA. Potrivit proiectului de hotărâre, s-a propus repartizarea a 14,661 milioane de lei pentru drumurile judeţene, respectiv 4,120 de milioane de lei pentru drumurile comunale.

Punctul de plecare în repartizarea sumelor a fost reprezentat de asigurarea unei sume  pentru drumurile comunale, echivalentă cu cea alocată anul trecut. În şedinţă s-a spus că în acest an Consiliul Judeţean are nevoie de mai mulţi bani pentru drumurile judeţene, pentru că există un vârf de sarcină în privinţa plăţilor pe care le are de făcut, atât în cadrul proiectelor cu finanţare europeană, cât şi al celor care trebuie să continue prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II. Practic, doar cofinanţarea care trebuie asigurată de CJ la Drumul mănăstirilor este de 15 milioane de lei, adică o sumă mai mare decât suma alocată Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri.

Tot în acest an, CJ trebuie să asigure cofinanţarea pentru toate obiectivele de investiţii care se află în derulare în acest moment, dar şi fondurile necesare pentru asfaltarea drumurilor care au fost afectate de alunecările de teren, stabilizate de către Compania Naţională de Investiţii în cursul anului trecut, respectiv Roma – Nicşeni şi Dumeni – Havârna. Totodată, va fi continuat programul de întreţinere a drumurilor judeţene prin covoare asfaltice şi plombări, acolo unde este cazul, dar şi partea de confinanţare la drumul strategic.

Municipiul Botoșani va beneficia de cei mai mulți bani, respectiv 400.000 de lei, urmat de Săveni, cu 200.000 de lei și Dorohoi, cu 170.000 de lei. Bucecea a primit 100.000 de lei, Flămânzi – 80.000 de lei şi Ştefăneşti – 50.000 de lei.

Cei mai puțini bani pentru modernizarea drumurilor i-a primit comuna Concești, condusă de independentul Costel Nazare, fratele lui Gheorghe Nazare, consilier județean ALDE.

Nemulțumiri exprimate de consilierul ALDE

De altfel, înainte de aprobarea proiectului, Gheorghe Nazare a luat cuvântul, anunţând că  a vorbit cu cetăţeni din Concești și Darabani, care doresc să știe criteriile care au stat la baza repartizării sumelor pentru drumuri.

Comuna Concești a primit 15.000 de lei, cel mai puțin din toate comunele din județul Botoșani. Dacă este un criteriu politic, vreau să vă înștiințez faptul că la Concești întotdeauna votanții au fost peste 80% pro PSD. La Darabani, dacă dumneavoastră spuneți că s-a făcut o echilibrare a acestor sume … Darabaniul primește 50.000 de lei, orașul învecinat primește 200.000 de lei. Nu înțeleg care este logica. Problema mare cu care se confruntă locuitorii din Darabani este drumul județean Bajura – Baranca, li se promite de atât timp că se modernizează și nu s-a făcut nimic”, a declarat Gheorghe Nazare.

Consilierului i s-a răspuns că în repartizarea sumelor s-a ţinut cont de  lungimea și starea drumurilor. Cât priveşte, drumul județean Bajura – Baranca, s-a spus că şefii CJ au făcut demersurile necesare pentru a fi modernizat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, proiectul tehnic fiind făcut cu fonduri de la CJ.

Gheorghe Nazare a fost singurul consilier judeţean care a luat cuvântul. Proiectul a fost votat în unanimitate de consilierii prezenţi la şedinţă.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...